2.6.2022. 18:03
0
Nastavak suđenja u predmetu Mrkva i drugi
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem troje svjedoka odbrane, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Adnanu Mrkvi, Amelu Ćapinu, Adisu Biberoviću i Arifu Malićiju te pravnim osobama - "Mrkva" d.o.o. Sarajevo i "Mrkva Group" d.o.o Sarajevo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca.

Svjedok Denis Silajdžić, ekonomista zaposlen u NLB Banci d.d. Sarajevo, potvrdio je u direktnom ispitivanju da poznaje Adnana Mrkvu i Amela Ćapina, navodeći da to poznanstvo datira od 2014. godine kada su njegova djeca počela trenirati hokej.

Govoreći u kontekstu karaktera i društveno korisnog angažmna Mrkve i Ćapina, svjedok je kazao kako je bio impresioniran entuzijazmom i zalaganjem, koji su oni iskazali u nastojanju da spomenuti sport zaživi u olimpijskom Sarajevu.

Taj entuzijazam je, prema kazivanju ovog svjedoka, bio propraćen konkretnim angažmanom "bona fide" (u dobroj vjeri) na stvaranju pretpostavki odnosno odgovarajuće infrastrukture, te je zahvaljujući, prvenstveno, Adnanu Mrkvi, njegovim liderskim sposobnostima i željom da iza sebe ostavi nešto društveno korisno, Sarajevo dobilo ledenu plohu na otvorenoj pisti Zetre.

Time su, kako je kazao, stvorene pretpostavke za razvoj zimskih sportova, uključujući umjetničko klizanje i karling (engl. Curling), podsjećajući i na Mrkvine zasluge u kontekstu organiziranja Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).

Svjedok je, u prilog pređašnjim tvrdnjama, naveo kako je BiH ove godine bila domaćin Svjetskog prvenstva za juniore do 18 godina, na kojem su bh. hokejaši osvojili zlatnu medalju i kvalificirali se u viši rang takmičenja.

Ukazao je nadalje na ulogu Mrkve u relaciji sa Svjetskom hokejaškom asocijacijom, navodeći kako su on (Mrkva) i Ćapin putem poznanstva s čelnim ljudima ove asocijacije uspjeli ishodovati značajnu donaciju, te kako su, nerijetko, i sami trenirali djecu.

Svjedok je podsjetio i na djelovanje u sklopu Hokejaškog kluba “Vukovi” Sarajevo, u čemu je i sam angažiran.

Upitan u vezi s karakterom Mrkve i Ćapiuna, svjedok je ustvrdio kako se radi o visokomoralnim osobama koji su iskazali visoku društvenu svijest.

Svjedoci Eldin Emšo i Abdulah Lemeš potvrdili su kako je Mrkva Group bio poželjan poslovni partner, te da su odnosi s njima bili uvijek korektni.

Emšo je kao uposlenik MIK-Company d.o.o. Mostar bio angažiran na transportu i isporuci prehrambenih artikala za potrebe Mrkva Groupa, a Lemeš je vlasnik farme "Lemeš" iz Visokog koja je, također, snabdjevala Mrkvu Group s određenim mliječnim proizvodima.

Obojica su istakli da nikada nisu imali bilo kakvih problema u poslovanju s “Mrkvom”, navodeći da su njihove usluge gotovo isključivo, uz rijetke izuzetke, izmirivane žiralno, odnosno putem bankarskih transakcija.

Svjedoci su, istovremeno, potvrdili autentičnost većeg broja računa koje im je odbrana predočila, zaključivši da su svi poslovni odnosi bili transparentni i na obostrano zadovoljstvo.

Optužnica u ovom predmetu, Adnana Mrkvu tereti da je organizirao grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca, oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH. 

Kako se u optužnici navodi, Adnan Mrkva i Amel Ćapin koristili su novac iz 'crne blagajne' za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938 KM, koliko su stekli protupravne imovinske koristi.
 
Inače, višegodišnje suđenje u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza odbrane te bi, kako se očekuje, ubrzo moglo biti okončano.

Naredno ročište zakazano je za 16. juna, kada bi trebalo pristupiti ispitivanju preostalih svjedoka odbrane.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.