3.7.2022. 8:53
0
Krenuo Marš mira Sarajevo - Potočari: Da se nikada i nikome više ne dogodi genocid
Kolona od 22 učesnika Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari, pod nazivom "Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija" krenula je ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. na osmodnevni put, dug više od 280 kilometara.

Prije polaska na pohod članovi Udruženja “Svjedoci svog vremena” odali su počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, te su položili cvijeće na spomen-obilježje.

image
Prije polaska, učesnici su odali počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva/N1

Učesnici Marša hodat će stotine kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.


Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić ranije je kazao je da kreću danas iz Sarajeva, a stižu 11. jula u Potočare te da trasa uključuje brdsko-planinske staze te prolaske kroz gustu vegetaciju.

Naglasio je da pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

- Cilj je jasan, a to je da se nikad nikome ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti, poručio je.

Iz Sarajeva su krenula 22 učesnika, ali će im se na putu pridružiti još 13.

Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk - Potočari 2022.

- Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid, istakao je Papić te zahvalio svima koji su prepoznali njihov trud i pomogli im u organizaciji tog zahtjevnog projekta.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.