11.8.2022. 17:23
0
Otkupljivači nude sedam KM za kilogram maline, proizvođači traže 10: "Nema šanse da možemo platiti cijenu koju proizvođači traže"

Iako je berba malina u Republici Srpskoj u završnoj fazi, još nije formirana otkupna cijena, a prema riječima otkupljivača, 10 KM po kilogramu koliko traže proizvođači je nedostižno. Naveo je to vlasnik hladnjače za skladištenje voća Agro-dr Petko Rankić iz Bratunca.

U MINUSU

- Još nismo formirali cijenu prema proizvođačima, trenutno je izvoz stao, a on najviše utiče na cijenu, naveo je Rankić.

Kako je istakao, nikad nisu imali tešku godinu kao što je ova.

- Ne znamo šta će biti, nikada nije bilo teže. Mi uopšte nemamo ponude za izvoz, a imamo obaveze prema proizvođačima koje moramo da ispunimo, kazao je Rankić.

Prema njegovim riječima, svaka otkupna cijena viša od sedam KM je mnogo.

Bliskoistočno Sarajevo: Put do pakla je nerijetko popločan dobrim namjerama pa sada svi strahujemo...

- Nema šanse da možemo platiti cijenu koju proizvođači traže, sve preko sedam KM je mnogo. Ja već sada imam ponude za izvoz rolend prebrane maline, a cijena je oko osam KM, rekao je Rankić.

Kako dodaje, kada se saberu svi materijalni troškovi, otkupljivači su u minusu.

Saša Simić iz Opšte poljoprivredne zadruge MB Fruits Bratunac kazao je da je cijena maline na svjetskom tržištu znatno opala, a da je ona koju proizvođači traže visoka.

Ponuda za ugovore nema, za razliku od prošle godine kada su se zemlje utrkivale za otkup, rekao je Simić

- Mi još nismo izašli sa cijenom, jer nema potražnje za malinom. Nemamo prodajne izlazne cijene i teško je da odredimo ulazne cijene, podvukao je Simić. Kako ističe, svjetski proizvođači sada koriste manje malina zbog visokih cijena, više se koriste ribizle, borovnice i kupine jer su dosta jeftinije, dok se maline koriste samo u tragovima.


Kako kaže, cijenu će znati kada se bude potpisao prvi ugovor, ali ona će se svakako kretati sedam do osam KM.

ZAVRŠENA BERBA

- Ljudima isplaćujemo avanse, sezona je gotova. Ponuda za ugovore nema, za razliku od prošle godine kada su se zemlje utrkivale za otkup, rekao je Simić.

Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara Vilamet iz Bratunca, Srebrenice i Milića, istakao je da je 90 odsto berbe završeno prije dvije sedmice.

- Na našem području imamo jednog otkupljivača koji je platio 10 KM po kilogramu. Vidjećemo da li će ostati tako kada se formiraju konačne cijene, istakao je Alempić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.