12.4.2023. 20:30
0
IGK: Sramno obilježavanje 'dana ruskih' dobrovoljaca u Višegradu
Obilježavanje dana "ruskih dobrovoljaca" u Višegradu je potvrda da je u agresiji na RBiH učestvovala i Rusija.


Današnje sramno obilježavanje je vrijeđanje žrtava genocida nad Bošnjacima u Višegradu i BiH. Slavljenje ovog dana sijanje je straha, ali i prizivanje novih zločina, kakve su ruski vojnici u periodu od 1992. do 1995. godine, skupa sa četnicima iz Podrinja i jedinicama Vojske entiteta RS i Srbije činili nad bošnjačkim narodom u BiH, posebno u Višegradu, danas nekih od njih zločine čine u Ukrajini, poručuju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Anticivilizacijsko, dehumanizirajuće, sramno obilježavanje "dana ruskih" dobrovoljaca u gradu u kome su ti isti dobrovoljci, skupa sa četnicima, počinili najmonstruoznije zločine nad bošnjačkim narodom mora biti predmet hitne istrage Tužilaštva BiH. Zločinci iz Ruske Federacije nisu nikada procesuirani za ratne zločine koje su počinili u BiH, iako redovno dolaze u BiH. 

IGK traži da Tužilaštvo BiH radi poslove iz svoje nadležnosti, odnosno da po hitnom postupku uzme u razmatranje prijavu iz Udruženja “Žena – žrtva rata” povodom prošlogodišnje najave “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” 12. aprila 2022. godine.  Neki od bivših dobrovoljaca, koji dolaze u Višegrad otvoreno promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, iako je podsticanje na pridruživanje stranoj vojnoj formaciji zakonom zabranjeno", dodaje se u saopćenju.


(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.