24.11.2023. 17:50
2
Ko je Amir Gross Kabiri? – „Aktivan“ na društvenim mrežama, napada neistomišljenike dok upumpava novac u Rusiju: Aluminij prevara vijeka?
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je na društvenim mrežama objavila da je vlasnika Aluminija i potpredsjednika HŠK Zrinjski Amira Gross Kabirija prijavila Federalnoj upravi policije, te da ga je tužila za klevetu. Najzad je danas dobila i policijsku zaštitu. Međutim njihov sukob za sada je ostao na društvenoj mreži X, ali seže u ne tako daleku prošlost. Naime, 22. oktobra u Sarajevu su održani veliki protesti podrške narodu Palestine, pa je nakon istih gradonačelnica Karić postala meta napada kako Kabirija tako i izraelske ambasadorice, da kako oni kažu, podržava Hamas i nije osudila Hamas.

Gradonačelnica Benjamina Karić je u svom postu na Facebooku navela kako joj je vlasnik Aluminija Amir Gross Kabiri slao uznemirujuće slike mrtve djece, te da se ne osjeća sigurno. 

Naime gradonačelnica Sarajeva je podsjetila u svom postu od kada seže njihov sukob. 

"Meta ovog čovjeka postala sam onog trenutka kada nisam dozvolila da se za potrebe obilježavanja Dana države Izrael prekrije ploča na Vijećnici te na još nekoliko zahtjeva koje sam smatrala provokativnim, iako sam sve ostalo bila spremna ustupiti.", navodi Karić. 

Nakon protesta u Sarajevu, Kabiri je reagovao na društvenim mrežama. 

"Benjamina Karić je tijekom prosvjeda u Sarajevu raspirivala antisemtizam koji je koristila za kratkovidne političke probitke. Čak je pustila suzu kako bi, rekao bih dramatizirala svoj nastup. A bio je površan", napisao je Kabiri. 

Nakon objave Benjamine Karić o tome kako ga tuži Kabiri se ponovno obratio javnosti uz poruku "Gradonačelnica Karić neće ušutkati nijednog Židova. Ne živimo u diktaturi kao što bi to ona voljela. Vidimo se na sudu".

Gradonačelnica Karić je dobila podršku i Jevrejske zajednice u BiH, kao i mnogih političara. 

Ko je Kabiri? 

Vrijedilo bi se prisjetiti ko je zapravo Amir Gross Kabiri i kako je dospio uopće u žižu bh. javnosti. Prije svega poznat kao vlasnik Aluminija Mostar odnosno Abraham grupe, pa onda i kao potpredsjednik HŠK Zrinjski. O tome pod kojim je okolnostima Amir Gross Kabiri, Izraelac sa dobrim vezama u Rusiji, dospio kao kupac i „spasilac“ Aluminija, možete pogledati u Žurnalovom filmu „Od Tuđmana do Kabirija“ . 




Naime nedavno je Žurnal iznio saznanja da je Kabiri prije mjesec dana u MUP-u HNK davao izjavu na okolnosti nekoliko krivičnih prijava koje se odnose na poslovanje „Aluminij industrije“ nakon što je ova novonastala firma anektirala Aluminij. Davanje izjave je organizovano u večernjim satima, kako bi bilo što manje „očiju“ u cijeloj operaciji.

Izraelac Amir Gross Kabiri, zakupac mostarskog Aluminija koji se proglasio vlasnikom ove firme stvarane 50 godina, nastavlja podupirati Rusiju. Prema saznanjima Žurnala, samo za prvih devet mjeseci ove godine „Aluminij Industrija“ uvezla je iz ove zemlje pod sankcijama zbog agresije na Ukrajinu, sirovinu za proizvodnju vrijednu oko 110 miliona maraka. Tokom prethodne, 2022 godine, „Aluminij industrija“ je iz Rusije uvezla nelegiranog aluminija za približno 225 miliona maraka. 

Dok posljednjih dana svojim objavama na društvenim mrežama iskazuje puni patrotski naboj u ratu sa Palestincima, Kabiri uporedo posluje sa državom koju iz Izraela označavaju kao nekog ko podržava njihove neprijatelje, piše Žurnal. 

Nedavno su iz „Aluminij industrije“ potvrdili da rade sa smanjenim kapacitetom sa obrazloženjem da čekaju bolje tržišne uslove. Umjetnička galerija „Hub“, još jedna Kabirijeva akvizicija u okviru preuzimanja Aluminija je privremeno zatvorena, kažu zbog tehničkih radova.

Sve ovo inicira pitanja koja se postavlja posljednjih dana u Mostaru - da li se nešto dešava sa tvornicom i gdje je zapravo Amir Gross Kabiri?

„Moja cijela obitelj je u Izraelu, Tel Aviv gdje žive je u raketnom dometu, ali oni ostaju tamo, i ja ću im se uskoro pridružiti“, izjavio je Kabiri prije dvije sedmice dajući intervju za portal Hercegovina.info.

Da li je Kabiri zaista u Izraelu, za sada nema potvrde. Podsjećanja radi, jednu od krivičnih prijava podnijela je Udruga malih dioničara DIAL kojom traže istragu o prodaji koksnih anoda iz pogona Aluminija. Tvrde da su te anode. po deset puta nižoj cijeni od tržišne, prodate „Aluminij Industriji“ koja ih je potom u Luci Ploče pretovarila na jedan ruski brod. Šteta po Aluminij procijenjena je na 4,5 miliona maraka.„Ovo više nije državna tvrtka, već privatna“, reći će Kabiri za hercegovina.info.

Uslovi pod kojima je preuzet Aluminij 

Za njega, kao ni vrh HDZ-a naravno nema ništa sporno u uslovima pod kojim je preuzet Aluminij nakon gašenja peći uzrokovanih prekomjernim dugom. Kabiri je „u igru“ uveden pod krinkom konsolidacijskog postupka Aluminija. Ubrzano registruje vlastitu firmu “Aluminij Industrija”, da bi slijedila izmjena, pa je kao vlasnik upisana kompanija „M.T. Abraham Group“ registrovana u „off shore“ zoni u Panami.



Kabiri je ranije naveo da je u protekle tri godine u Aluminij investirano 30 miliona maraka. U prošloj godini je zabilježeno 55 miliona maraka dobiti. Pitanje koje visi u zraku jeste kako? Lako... Stručnjaci navode da se skupa proizvodnja elektrolizom zamijenila pretapanjem nelegiranog aluminija koji se uvozi iz Rusije i Indije. Detaljnije možete pročitati ovdje. 

Ono što je važno napomenuti jeste da je Dragan Čović boravio 10. februara 2020. godine u Rusiji, kao gost predsjednice Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko. Deset dana nakon Čovićeve posjete, Amir Gross Kabiri registruje firmu “Aluminij Industrija d.o.o” i počinje medijsku kampanju kojom Kabiri prikazuje svoju postojanost jedinom prilikom za spas „Aluminija“. Da li je u pitanju prevara vijeka? 

(Erna H.) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.