22.2.2024. 10:13
0
Formiran predmet o prodaji zemljišta na Jahorini, Schmidt ne reaguje
FOTO: ilustracija
Pravobranilaštvo BiH je formiralo predmet u vezi prodaje zemljišta na Jahorini koje je od Vlade Republike Srpske kupilo teslićko preduzeće "Drvo-Export".

"Pravobranilaštvo BiH je odmah po saznanju za donošenje Odluke Vlade RS o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina formiralo predmet i preduzima odgovarajuće pravne radnje prema nadležnim upravnim i sudskim organima", navodi se u odgovoru Pravobranilaštva BiH za RSE.

Dalje navode da su čim su saznali za potez Vlade Republike Srpske reagovali i dopisom upozorili Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske da ne prodaje zemljište na jahorini.

Iz Pravobranilaštva kažu i da su, u okviru svojih nadležnosti, preduzeli aktivnosti u skladu sa važećim zakonima i odlukama Ustavnog suda BiH.

Muharem Cero, stručnjak za pitanje državne imovine je za Vijesti.ba pojasnio da je ustrajavanje na ovome prva prava reakcija "srpske politike“ na O'Brienovu izjavu u Sarajevu.

- Ovdje riječi ništa više ne znače. Jasno je da smo uvedeni u proces nepoštivanja presuda Ustavnog suda, ovo je direktan prst u oko Bosni i Hercegovini, jasan je Cero.

On oštro zaključuje da prava adrese za ove postupke više nisu ni Pravobranilaštvo niti Tužilaštvo BiH, nego visoki predstavnik.

- Jedina reakcija koja može biti efikasna jeste ona od Christiana Schmidta, radi se o njegovom zakonu o zabrani raspolaganja. Radi se o presudama Ustavnog suda, to jeste o njihovom neprovođenju. Pored ostalog, barem ja imam takav utisak, da je posjeta O'Brina bila s ciljem da postakne upotrebu Bonskih ovlasti. A to jeste jedina, očekivna i prizivana reakcija, da se stave van snage te pravne radnje, to jeste odluku o prodaji Vlade RS i sve ostale povezane odluke, dodaje on.

Cero pojašnjava da je ovo svojevrsni "transparentni presedan" u postupanju vlasti u RS i prvi u nizu od više stotina protupravnih radnji vezanih za državnu imovinu.

- Tim radnjama se postepeno prenosi imovina države i prava raspolaganja na RS. Zatim slijede i drugo i treće prometovanje, gdje se onda raznim postupcima priča usloži, kaže on.

Također napominje da je izostajanjem reakcije od strane nadležnih „laknulo mnogima u FBiH i kantonima, koji su se bavili istom vrstom prenosa vlasništva".

- I pravi učinak svega ovoga jeste da sistem nije jači od koruptivno/kriminalne mafije, koja se u ovim postupcima enormno bogati. Proizvodi se jedno faktičko stanje a koje će vrlo teško biti promijeniti. Ovdje se radi o teškim koruptivnim djelima, a Tužilaštvo se još nije oglasilo, kaže Cero te dodaje:

„Ako se ovo dovede u vezu sa izjavama Milorada Dodika, onda postaje jasno da preostaje samo onaj zadnji čin. A to je pravno samoodređenje. Očigledno da nije došlo do korekcije političkih projekata, to što u javnom prostoru spominje put u EU. Mislim da je to samo „ambalažiranje“, a konačan cilj je promjena ustavno pravnog karaktera BiH. Svođenje Bosne i Hercegovine na državnu zajednice tipa unije, konfederacije.“

Cero na kraju napominje da se ipak sve moglo zaustaviti unutar institucija Bosne i Hercegovine, no da one zbog svoje strukture ne mogu odgovoriti na ovakve reakcije.

- I upravo zato se treba očekivati reakciju visokog predstavnika. Ovo sve s potezima vlasti RS, je odgovor na izjave O'Briena. A nisam siguran da će doći do kontra odgovora od OHR-a i PIC-a, na nama je da čekamo i da vidimo da li će se to dogoditi, zaključuje Cero.

IZ OHR-a poručuju da su nadležne institucije u BiH, prvenstveno Pravobranilaštvo, odgovorne za poduzimanje potrebnih pravnih radnji u cilju zaštite državne imovine.

Podsjetimo da je Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo za 41,1 milion maraka prodala 56.405 kvadratnih metara zemlje pod šumom na planini Jahorini preduzeću "Drvo Export" iz Teslića. Ovim potezom je Vlada RS-a, to jeste konkretno entitetsko Ministarstvo trgovine i turizma prekršilo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

(Aldin B.)

Jahorina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.