26.5.2024. 14:55
1
Grlić Radman: Neprihvatljivo je izjednačavati ulogu Hrvatske i Srbije u ratu u BiH
Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman komentirao je u Stocu hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i promociju knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, poručivši da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH.

Govoreći o Rezoluciji, istaknuo je da hrvatsko stajalište počiva na međunarodnom pravu, podsjetivši pri tom na presudu Međunarodnog suda iz 2007. godine koje je potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

- To je bila zaštićena UN zona. Uz genocid i glorificiranje zločinaca, jednak je zločin poricati istinu i historijske činjenice. U Rezoluciji se pravno ništa ne mijenja, nijedan narod nije optužen, nego isključivo počinitelji tih zločina. Na ovaj način su reafirmirana načela UN-a i načela o ljudskim pravima što je poruka budućim naraštajima da zločini nisu ničim opravdani. Učimo buduće generacije da žive u slozi i miru, da poštuju jedni druge te da nitko nema pravo ubiti drugoga – rekao je Grlić Radman.

(Sead M.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.