7.6.2024. 8:51
0
Slovenci bijesni zbog odluke iz BiH: "To je neprihvatljivo, ovakvi potezi koče..."
FOTO: ilustracija
“Upozoravali smo vas da će rezolucija o Srebrenici imati negativne političke posljedice u Bosni i Hercegovini”, rekao je Staša Košarac, jedan od trojice ministara koji su glasali protiv te odluke, u objavi na Instagramu.

Na ovu sramotnu odluku reagirala i Slovenija. Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon nazvala je potez "neprihvatljivim", prenosi POLITICO, ističući i činjenicu da je BiH tek nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Odmah je reagirala i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar koja je istakla kako ovakvi potezi "koče europski napredak BiH" te da su "neshvatljivi", a s obzirom na činjenicu, tvrdi, da je Slovenija jedna od država koja najaktivnije podržava BiH na evropskom putu.

Dodikov potez kritizirali su i neki bh. dužnosnici, a POLITICO prenosi i njihove izjave.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković uputio je pisma svojim slovenskim, rumunskim i poljskim kolegama u kojima navodi da nedavni događaji “pokazuju destruktivnu namjeru da se naruše bilateralni odnosi između BiH i europskih saveznika".

"Ovaj je potez izveden pod malignim ruskim utjecajem koji uzima sve više maha u BiH", zaključio je Konaković.

Slovenija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.