4.7.2024. 8:33
0
Nijemci usvojili novi zakon, otvoren put ka dvojnom državljanstvu: Inicirano zaključivanje sporazuma BiH i Njemačke
Njemačka je usvojila novi zakon koji omogućava posjedovanje dvojnog državljanstva, čime je otvoren put da se i državljani Bosne i Hercegovine više ne moraju odricati svog državljanstva, ali i da ga deseci hiljada onih, koji su se morali odreći bh. državljanstva, vrate.

S tim u vezi, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u parlamentarnu proceduru je uputio inicijativu kojom se traži da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrene proceduru zaključivanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

O ovoj inicijativi se Zastupnički dom treba izjašnjavati na jednoj od narednih sjednica. Nije poznato kada, ali treba imati u vidu da je august mjesec kolektivnog godišnjeg odbora za bh. parlamentarce.

- Imajući u vidu da je na snagu stupio novi Zakon o državljanstvu Savezne Republike Njemačke koji sada omogućava sticanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva, potrebno je u skladu s članom 1., stav 7., tačka d. Ustava BiH pristupiti zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke. Navedena ustavna odredba propisuje da državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države pod uvjetom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odborila Parlamentarna skupština BiH – naveo je Zvizdić u inicijativi.

On je istakao da bi, ako bude potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu s Njemačkom, u ravnopravnom položaju s ostalim bili državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva jer zakonodavstvo Njemačke dosad nije dozvoljavalo dvojno državljanstvo.

- Time je onemogućeno više od 30.000 bivših državljana BiH da vrate državljanstvo BiH, čime se direktno diskriminiraju. Član 14. Zakona o državljanstvu BiH propisuje olakšan prijem u državljanstvo bivšim državljanima BiH pa u slučaju zaključivanja ovog sporazuma, ponovni prijem u državljanstvo BiH ne bi bio uvjetovan odricanjem od državljanstva Savezne Republike Njemačke – naglasio je Zvizdić.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.