3.7.2024. 16:19
1
Bili u kontaktu sa SDA. Po Bosni i Hercegovini progone "gulenovce" pod krinkom humanitarnih akcija: Ko su Sivi vukovi, ekstremistička turska organizacija
Turska je sinoć ostvarila veliki uspjeh na Evropskom prvenstvu sa plasmanom u četvrtfinale.

Junak pobjede Turaka nad Austrijom, bio je Merih Demiral, koji je postigao dva gola.

No, čini se da se kod proslave drugog gola malo zanio, te je izazvao pravi skandal zbog kojeg bi mogao biti kažnjen od UEFA-e.

Naime, on je prstima gestikulirao pozdrav turske ultranacionalističke organizacije Sivi vukovi.

Historija organizacije

Sivi vukovi je neformalni naziv ultranacionalističke organizacije "Ulku Ocaklari", koju je 1960-ih osnovao Alparslan Turkes, pukovnik koji je učestvovao u puču iz 1960. godine kojim je svrgnut premijer Adnan Menderes.

Alparslan Türkeş vefatının 24. yılında anılıyor - Haber 7 SİYASET
ALPARSLAN TURKES

Ulku Ocaklari se često naziva omladinskim ili uličnim pokretom Partije nacionalističkog pokreta (MHP), koju je također osnovao Turkes, koja je trenutno u koaliciji s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ideološki, obje organizacije podržavale su panturkizam, koji naglašava jedinstvo između svjetskih turskih naroda.

Sivi vukovi su prvobitno bili žestoka antikomunistička grupa, neprijateljski raspoložena prema demokratiji, koja je zagovarala nasilje protiv onih koje su smatrali neprijateljima Turske.

Oni su odgovorni za djela nasilja, uključujući ubistva, usmjerena protiv ljevičara, komunista, Kurda, Jermena i drugih manjinskih grupa u Turskoj. Kasnije je otkriveno da su se neka ubistva od strane pripadnika Sivih vukova dogodila u saradnji sa Nacionalnom obavještajnom organizacijom (MIT).
Iako je grupa uglavnom sekularna i uglavnom neprijateljski nastrojena prema islamizmu, oni tvrde da brane sunitski muslimanski karakter Turske i izveli su djela sektaškog nasilja nad alevijskom vjerskom manjinom u zemlji, uključujući ozloglašeni masakr u Marasu 1978. godine.

Otkako je Devlet Bahceli postao lider MHP-a, nakon Turkesove smrti, partija i Sivi vukovi su se predstavili kao umjereni, izjavljujući podršku liberalnoj demokratiji i umanjujući njihov otvoreni etnički nacionalizam, iako protivnici tvrde da je to uglavnom fasada.


DEVLET BAHCELI

Njihov odnos s Erdoganom i vladajućom Partijom pravde i razvoja (AKP) bio je složen. Dugi niz godina odnosi su bili neprijateljski nastrojeni zbog gušenja ultranacionalista koji su se desili oko suđenja Ergenekonu kasnih 2000-ih, dok se MHP žestoko protivio otvaranju mirovnih pregovora s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) 2013. godine.

Međutim, odnos između MHP i AKP poboljšao se od 2015. godine, kada je AKP poništio mnoge od prokurdskih reformi iz 2000-ih i počeo da vodi agresivniju vanjsku politiku, podržavajući jaču nacionalističku retoriku. Stranke održavaju izborni savez od 2018. godine, a MHP je podržao glasanje "da" na referendumu 2017. o Erdoganovom izvršnom predsjedništvu.

"Sretan sam što sam to uradio"

Demiral je nakon utakmice komentarisao svoju proslavu.

"U mislima sam imao određenu proslavu. To sam i uradio. To ima veze sa turskim identitetom jer sam veoma ponosan što sam Turčin", rekao je Demiral.

Dalje je kazao da je vrlo sretan i da su svi navijači ponosni na njih. 

"I vidio sam ljude na stadionu koji su radili taj natpis, pa me to podsjetilo da sam i ja to imao na umu. Tako da sam sretan što sam to uradio", dodao je Demiral.

Njemačko izraelsko društvo, koje je Sive vukove opisalo kao prijetnju Jevrejima, kao i Jermenima, Grcima i Kurdima, pozvalo je njemačke vlasti da zabrane tu grupu.

"Ideološka superiornost ovih fašističkih nacionalista ugrožava javnu sigurnost", rekao je predsjednik Volker Beck u izjavi.

Nije bilo hitne reakcije turske vlade ili njenog fudbalskog saveza.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u srijedu je osudila proslavu gola turskog igrača.

"Simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima", napisala je Faeser na X platformi. 

"Koristiti Evropsko prvenstvo u fudbalu kao platformu za rasizam je potpuno neprihvatljivo", dodala je ona.

Njemačka novinska agencija ASB Zeitung kritikovala je Demiralovu proslavu navodeći: "Ružne scene u meču osmine finala između Turske i Austrije. Turski internacionalac Demiral slavi gol uz fašistički vučji pozdrav.”

Turkish player Demiral faces criticism in Austrian media for 'wolf salute' celebration
ILUSTRACIJA ASB ZEITUNGA

Njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir rekao je da "ništa o vučjem pozdravu nije skriveno".

"Simbol označava teror (i) fašizam", napisao je Ozdemir na X-u.

No, osim ovoga, prijavljeno je da su navijači austrijskog tima tokom utakmice pjevali rasističke tekstove na melodiju popularne plesne pjesme "L'Amour Toujours" italijanskog DJ-a Gigija D'Agostina te su koristili riječi "Auslander raus", što znači "Stranci napolje".

Zabrana u Francuskoj i Austriji

Pozdrav Sivih vukova je inače zabranjen u Francuskoj i Austriji, ali ne i u Njemačkoj. Austrija je implementirala zabranu u martu 2019. godine nakon što je njen parlament usvojio zakon kojim se zabranjuju simboli "ekstremističkih organizacija". Francuska je to učinila 2020. godine.

U februaru 2019. godine Turska je osudila austrijsku zabranu pozdrava Sivih vukova. Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Austriju da "ispravi ovu grešku", navodeći da zabrana "duboko vrijeđa bilateralne odnose Turske i Austrije".

Ogranak u Bosni i Hercegovini

BIRN BiH je tokom svog istraživanja otkrio da je u našoj zemlji 2013. godine neformalno osnovan ogranak Sivih vukova. 

Kako su naveli, pod krinkom humanitarnih akcija, organizacija djeluje kao produžena ruka turske politike u BiH s vlastitom ulogom u progonu "gulenista" iz BiH, a susrete su imali s funkcionerima najmanje dvije bosanskohercegovačke političke partije. Prema pisanju tog medija, kontakte su ostvarili i sa članovima SDA.  

(Ajdin B.)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.