3.7.2024. 14:12
4
Nihad Aličković nikad direktniji: "Sramna politička tišina poslije ubistva Nermine Krajine u Sarajevu"
FOTO: Facebook
Ne stišavaju se emocije nakon ubistva 38-godišnje Nermine Krajine u sarajevskom naselju Pofalići. Za stravično ubistvo se sumnjiči njen suprug Goran sa majkom Leđibom.

Brojne političke organizacije, ustanove, institucije, udrženja za zaštitu žena, prava, slobode prešutile su, možda najbrutalniju likvidaciju u 2024. godini u glavnom gradu Bosne i Hercegovine,  piše Crna-Hronika.

Povodom toga oglasio se Nihad Aličković i prozvao sve koji šute. 

"Koliko je politika BH neiskrena i koliko je selektivna na sve moguće teme to pokazuje i posljednji brutalni zločin ubistva rahmetli Nermine Krajina iz Sarajeva. Neopisivo je bezobrazno koliko je jako malo bilo ispraćeno ubistvo nedužne Nermine. Nema političkih izjava, nema statusa, nema natpisa, nema lažnog sažaljenja, nema šetnji i kolona, nema, otimanja za riječ, za reakciju, za prostor u medijima, nema… nema ništa. Zašto? Razlozi su vrlo jasni. Njih ustvari ove stvari ne dodiruju, nemaju empatije, nemaju osjećaja, nisu iskreni u srcu ni u djelovanju pa ni onda kada se oglase, evidentno je da nisu iskreni u tome.", napisao je Aličković, aktivista pokreta AntiDayton. 

Aličković je pisao o mogućim razlozima šutnje. 

" Drugi razlog je taj što iza ubijene Nermina Krajine ne stoje imućni roditelji koji bi mogli sami sve to gurati do višeg nivoa kako bi se digao veći stepen pozornosti o brutalnom ubistvu. Nermina nije imala roditelje. Treći razlog je taj što je trenutno jako bitno očigledno u javnosti pokušati stanje u kantonima prikazati pozitivnim jer ipak dolaze izbori, jer se ne smije narušavati slika vlasti, vladara, pozicija i slično. Ne širite sada negativnosti jer će vladajućima pasti na teret. To su evidentno razmišljanja onih koji se trenutno spremaju u borbu za fotelje.", napisao je. 

Prozvao je i brojne političke zvaničnike u KS. 

"Kako je moguće da ovako svirepo i teško ubistvo ne dodirne načelnika Općine Ilidža pa da se obrati jedinom srodniku žrtve, njenom bratu, obiđe njega i njegov dom, a da ne govorim tek da dođe na dženazu i ponudi pomoć bilo koje vrste. Zar je moguće da gradonačelnica Sarajeva koja je u više navrata pokazala empatiju prema ženama žrtvama nije napisala nijedno slovo o ovom ubistvu i o žrtvi? Zašto? Zašto su bitnije neke probušene gume na vozilima turista u Sarajevu od jednog života koji je tako brutalno oduzet i oduziman danima. Život Nermine je tako brutalno oduzet da molimo Allaha da je tad u tim momentima mučenja i iživljavanja nad njenim tijelom ona već bila ispustila dušu i bila nesvjesna tih bolova i patnji. Zar je moguće da se politički predstavnici od najnižeg do najvišeg nivoa požure čak na slikanja pred zapaljene objekte, zapaljena vozila, itd. ali do brata ubijene Nermine evo pet dana nije mogao otići niko? Je li vas stid? Kome vi glumite zabrinutost i glumite empatiju kada je 20 kamera oko vas? Zar je moguće da Kanton Sarajevo nije proglasio Dan žalosti makar na kantonu u ime Nermine Krajine? Kako je moguće da se premijer kantona nije obratio? Portparoli, razni savjetnici i pomoćnici nisu slova izjavili u javnost. Zašto niko nije poslao cvineće danas osim Fudbalskog kluba Sarajevo?", upitao je. 

Aličković navodi kako je ljut i razočaran. 

"Ne, ne pišem ja ovo zato što sam ja bio tamo, jer vi nikada nećete za pet života otići gdje sam ja sve bio i odao poštovanje, već pišem apsolutno razočaran, ljut, povrijeđen kao građanin koji se nekada ponada da bar nešto u vama ima, a ustvari nema apsolutno ništa. U vama je samo selektivno biranje prostora i mjesta i slučaja za tugovanje, za slikanje, za predstavljanje. Svjedoci smo bezbroj iskorištenih slučajeva u BiH koji su isisani samo za promociju i pokaz navodnog empatičnog stanja. Nema u vama trunke empatije niti je ikada bilo. Vaša empatija je načeta samo onda kada vam nešto krene uz dlaku, tada sebe sažaljevate kao najveće moguće žrtve. Jedino poštovanje, jedinu empatiju osjetim kod naroda i pripadnika policije, džemata, posebno onih koji su uključeni u ovaj ali i druge slučajeve. Jedina empatija iskrena se osjeti u komšiluku u Sokolović Koloniji, jedina empatija i iskreni šok i tuga se osjete na Sedreniku gdje su tri života otišla u nepovrat. Ovaj tekst je apsolutna realnost, nema press konferencija od strane političara zabrinutih za građane.  Nema helikoptera, izjava, cvijeća, tuge, sažaljenja… nema tematskih emisija na tv-u o stannu u gradu, nema ništa jer u vama nema ništa a to ste upravo pokazali. Prvi put ste iskreni u svom postojannu a to je da vas ustvari iskreno boli briga. Neka vas bude stid i sram, stidite se svoje hladnoće i lažne empatije.

Sjetite se ovog teksta kada sljedeći put budete nekome polagali cvijeće, odavali poštovanje, i izražavali žaljenje. Sjetite se da mi znamo da vi znate da je to sve samo laž i igranka za oči građana. Nemate potrebe da se pojavljujete nigdje na godišnjicama, jer ste pokazali da niste iskreni “gospodo”, niste iskreni za razliku od mene i stotine hiljada građana koji žale i suosjećaju zbog ubijene Nermine Krajina ali i svakog nevinog života u ovoj zemlji.

Ovako brutalan zločin koji je u rangu ratnih zločina, morao je biti tema vaših postova, objava i izjava, međutim želite prešutjeti ove dane, ne dizati tenzije i ugušiti istinu u lažni sjaj.

Budite sretni što je ovaj narod toliko okupiran svojim preživljavanjem inače ste trebali još juče imati 100.000 građana BiH ispred svih institucija.

Vi “gospodo” nemate pravo kritikovati više nikoga, to pravo ste izgubili proteklih 5-6 dana. Vi srca imate ali samo da bi živjeli ali ne i da bi osjećali.

PS: Poseban “pozdrav” širokoj lepezi nevladinog sektora koji se bavi raznim temama, borbama protiv nasilja, pravima, zaštitama ovoga i onoga, ženama, razvojem, djecom, itd itd… sram vas bilo.", napisao je Aličković Nihad, aktivista AntiDayton pokreta. 

(Erna H.) 

 
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.