11.6.2024. 11:47
0
Skoro 300 djece i roditelja na završnoj manifestaciji festivala „Djeca su čuvari planete i svijeta“ u Zenici
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Završna manifestacija Festivala
Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 8.6.2024., održana je završna manifestacija tromjesečnog Festivala za ekologiju i mir „Djeca su čuvari planete i svijeta“ s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, kao i prezentiranja uspješnog rada Privatne predškolske ustanove „Abakus“ Zenica.
Opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece. Suorganizatori manifestacije su Bosansko narodno pozorište i udruženje „Abakus plus“ već treću godinu zaredom.

Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta je bila mala za 300 učesnika ove fantastične manifestacije, djece, roditelja i zaposlenih vrtića „Abakus“ u Zenici, učenika OŠ "Meša Selimović" Zenica, OŠ „Vladimir Nazor“ Zenica, KŠC „Sv.Pavao“ Zenica, OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac i JU „Dom i porodica“. Prije scenskog dijela: studenti su imali radionicu „Djeca su čuvari planete, a šta rade odrasli?“ u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert Stiftung, u foajeima je otvorena izložba fotografija prethodnih Festivala, izložba didaktičkih igračaka nastalih reciklažom, izložba likovnih radova „Misli o prirodi“, a 30 učenika KŠC-a su organizirali Povijesni sajam sa sjajnim maketama. 

Zaposlenici vrtića „Abakus“ i gosti su pripremili zanimljiv i kvalitetan program, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente, te ukazali na dva najveća problema 21. vijeka, zagađenje planete Zemlje i rat. Sve je izgledalo kao u bajci, scena se šarenila od mnogobrojnih scenografskih elemenata (zastava, cvijeća, leptirića, planeta) i kostimografije, a projekcijom, svjetlosnim i zvučnim efektima postignut je zavidan nivo kvalitete izvođenja svake tačke.

Na početku Festivala prisutnima se obratila osnivačica i direktorica vrtića „Abakus“, Emina Talić-Hakanović, riječima dobrodošlice, zahvalama roditeljima, medijima, partnerima, prijateljima projekta, te pozvala publiku da se pridruži predivnom putovanju kroz maštu i zemlje svijeta. 

Festival je otvoren premijerom ekološke predstave „Zima koja je nestala i nikako da se vrati“ koju je napisala osnivačica i direktorica Emina Talić-Hakanović, magistrica integrativne metodike. Predstavom koju izvode djeca i koja je prilagođena djeci, ukazano je na problem globalnog zagrijavanja i date su preporuke kako možemo smanjiti zagrijavanje planete Zemlje. Pored toga predstava govori o skijašici zečici Skočki Brzić, šampionki u alpskom skijanju za životinje, koja žali za zimom koja je brzo prošla i koja nakon izmjene svih godišnjih doba opet kasni. Uz mnogo drugih maštovitih, predivnih i djeci interesantnih likova ovdje suosjećamo sa svim profesionalnim skijašima kojima su ove godine otkazana takmičenja, kao i drugim skijašima koji nisu mogli skijati zbog nedostatka snijega. Pored obrade ekološkog problema, globalnog zagrijavanja, predstava uči djecu o godišnjim dobima, te o zdravoj ishrani. 

Nakon predstave, kroz recitaciju, glumu i ples, predstavljeno je 15 zemalja svijeta. Starija jaslička grupa je predstavila Tanzaniju i publiku razveselila afričkim kostimima, a mlađa jaslička grupa je imala performans podrške Palestini, koji je izazvao snažne emocije publike. Vrtićke grupe predstavile su: Češku, Indiju, Ukrajinu, SAD, Španiju, pet država Kariba (Kuba, Jamajka, Portoriko, Haiti i Dominikansku republiku), Albaniju, gosti KŠC-a su predstavili Hrvatsku, kroz imitaciju nastupa „Baby lasagne“, a OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac, kroz igrokaz „Bosna“ i JU „Dom i porodica“, kroz folklor, predstavili su našu dragu Bosnu i Hercegovinu. OŠ „Meša Selimović“ Zenica se pridružila predstavljanju SAD-a sa tačkom „Rock'n Roll“, a OŠ „Vladimir Nazor“ Zenica je izvela performans „Da rata ne bude“. Na taj način poslana je poruka da su različitosti bogatstvo, a ne razlog za sukob i poslana je poruka mira. 

Treći put zaredom partner manifestacije je Eko život , a prijatelji su Friedrich-Ebert-Stiftung Bosna i Hercegovina , NLB Banka Sarajevo , KLAS - Hrana puna ljubavi , @AC Food, Vispak, Malik Books i frizerski salon „Touch“. 

Zahvalnice su dodijeljene partnerima, prijateljima projekta, gostima u programu i to: direktoru OŠ „Vladimir Nazor“ Zenica, učiteljicama Marizeli Terzić, Šejli Balagić, Elmini Zlatarević, Vanesi Mahovkić, Selmi Mahmić, koreografu folklorne sekcije Harunu Porča, te nastavnici povijesne sekcije Maji Pandža. 

Ove godine zahvalnicu za volonterski rad na Festivalu zaslužila je roditeljka Danijela Čurić, a posebno priznanje je dodijeljeno gospodinu Ameru Beganoviću, vlasniku ZOO vrta SMET, za doprinos koji daje našoj zajednici u zaštiti životinja i stvaranju ambijenta u kojem djeca mogu biti u kontaktu sa prirodom i mnogo naučiti.  

Rukovodstvo vrtića zajedno sa kolektivom zahvaljuje se i svim roditeljima na neprestanoj podršci u radu i saradnji kod organiziranja probe, pripreme tačaka i kostima. Ponosni smo na naše zajedničke uspjehe i što se možemo pohvaliti sa preko 60 kulturno-javnih manifestacija koje smo održali za 15 godina postojanja.

Sreća, ponos, samopouzdanje djece, zadovoljstvo, aplauzi i suze radosnice roditelja su motivacija da ova manifestacija okupi djecu, mlade, roditelje, stručnjake i partnere i sljedeće godine, kada ćemo pisati nove uspomene. Nadamo se da će uz veću podršku institucija svi sadržaji biti besplatni i dostupni sve većem broju djece, roditelja, mladih i stručnjaka. 

Festival za ekologiju i mir "Djeca su čuvari planete i svijeta" predstavlja, ne samo platformu za edukaciju, već i priliku za zajedničko djelovanje u izgradnji održive budućnosti. Ovoj inicijativi se pridružuju sve relevantne institucije, organizacije civilnog društva, društveno odgovorne kompanije i pojedinci koji dijele istu viziju - bolju budućnost za našu djecu, našu planetu i cijeli svijet. 
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.