13.6.2024. 16:22
1
Dodik tvrdi da je RS država koja nema dan državnosti
FOTO: n1
U deklaraciji, koju je usvojio svesrpski sabor, navedeno je da je "Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati".

Svesrpski sabor očekuje da Republika Srpska nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini Srpske Deklaracije sa Svesrpskog sabora u Beogradu.

On je dodao da bi nakon toga Vlada Srpske trebala da napravi operativni plan za realizaciju svih tačaka.

"To je jedan od najsveobuhvatnijih i najozbiljnijih političkih dokumenata srpskog naroda u posljednjem vijeku. To je nešto što je definitivno pokazalo na koji način se trebamo kretati", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da su pojedini predstavnici opozicije u RS zlonamjerno tumačili pojedine odredbe Deklaracije.

"Da li će neko biti `za` ili protiv to nije važno. Pojedini su slagali brojne materijalne činjenice. Republika Srpska je samo pridodala svojim svetkovinama i Dan državnosti, 15. februara, a 9. januar ostaje kao Dan Republike Srpske. On se i do sada tako proslavljao, što piše i u zakonu", naveo je Dodik.

On je pojasnio da Republika Srpska nije imala Dan državnosti i da to nije nikakva zamjena, već da je riječ samo o dodatnom prazniku sa suštinskim određenjem za Republiku Srpsku.

"Republika Srpska je država, Republika Srpska tako živi i kreće se svojim putem stabilizacije kao države. To je ono što je najvažnije", poručio je Dodik.

Komentarišući navode pojedinih predstavnika opozicije da se ukida 9. januar, Dodik je rekao da je svaka priča o tome suvišna.

"Konja možeš dovesti pred rijeku da se napije vode, ali ako neće da pije, džaba si ga dovodio. Tako i za ovo. Uzmite i pročitajte Deklaraciju. Ko je ukinuo nešto? Da bi se nešto ukinulo, mora se ići pred parlament i ukinuti Zakon o Danu Republike, a to se neće desiti", poručio je Dodik.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.