19.6.2024. 13:32
1
Vlada RS sutra podnosi prijedlog o "mirnom razdruživanju" s FBiH
Vlada RS završila je izradu sporazuma o "mirnom razdruživanju" RS s entitetom FBiH, prenosi Avaz.

Podsjećamo, krajem maja je imenovana Radna grupa koja je radila na ovom prijedlogu, a koji je stigao istog dana kada je Generalna skupština UN-a usvajala Rezoluciju o Srebrenici.

Radnu grupu su činili ministri pravde i unutrašnjih poslova u Vladi RS Milan Bukejlović i Siniša Karan, entitetski pravobranilac Milimir Govedarica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS Dragan Stanković, te direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Osim njih, članovi su bili i Lazar Stjepanović, pravni predstavnik RS, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika RS, te Dalibor Panić, generalni sekretar entitetske Vlade.

Inače, za eventualni prijedlog o "mirnom razdruživanju" ili otcjepljenju bi bila potrebna promjena državnog Ustava, koji bi morao predvidjeti tu mogućnost, a za takvo nešto je potrebna podrška dvije trećina zastupnika i delegata, odnosno i probosanskih i stranaka sa hrvatskim predznakom.

RSSPORAZUM
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.