22.6.2024. 17:53
0
Gay bračni par iz BiH: “Išao sam psihijatru da me izliječi od homoseksualnosti, on mi je spasio život”
FOTO: n1
Pred početak pete BH Povorke ponosa, u Sarajevo su stigli učesnici povorke iz drugih dijelova BiH, zemalja regiona, ali i svijeta. Među njima je i bračni par iz BiH čija je adresa trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dženan Zeničanin Frašto i Kemalemir Frašto deset godina su u sretnom braku. Na BH Povorci ponosa su prvi put.

“Prošle godine nas je bilo strah, prije nas je isto bilo strah jer smo mi uključeni u medije malo više. Umjesto da se nagađa kakva prijetnja su gay osobe, da se priča sa gay osobama lično, da se priča s nama i da se vidi ustvari da gay osobe šire ljubav, a ne mržnju. Ljubav je urođena, a mržnja se uči. Širimo ljubav, a ne mržnju”, kaže Kemalemir za N1.

Prisjećaju se života u BiH, u državi u kojoj, kako kažu, nisu mogli ostvariti nikakva prava kao članovi LGBTIQ+ zajednice.

“Nismo mogli ostvariti nikakva prava, osnovna prava. Na primjer, ako ovdje želimo da obilježimo godišnjicu našeg braka – to je nemoguće ovdje, napraviti rezervaciju i znači ovo je borba za osnovna ljudska prava. Uvijek nas pitaju: ‘Zašto se promovišete, zašto se eksponirate?’, ‘Kakva parada, kakav ponos?’, ‘Zašto vam to treba?’ i upravo im odgovaram ovo što sam i rekao – mi nemamo osnovna prava. Nemamo mogućnost, što je vama normalno i svakodnevnica, mi kao gay osobe nemamo”, ističe Kemalemir.

Njihov put, dodaje Dženan, nije bio nimalo lagan.

“Ja kad sam prvo priznao sam sebi da sam gay, nisam mogao odmah reći prijateljima nego jednom po jednom. Psihički sam mnogo bio maltretiran. Fizički nisam bio napadnut nikad, hvala Bogu. Tako da put gay osobe nije lagan, nije jednostavan, ja uvijek kažem lakše bi bilo da sam straight. Sve bi bilo lakše”, kaže Dženan, ističući da gay osobe nikada neće biti shvaćene: “Nadam se možda nekad. Gay osoba nije izbor, ne možeš izabrati da budeš gay kao što ne možeš izabrati da si straight, tako da je put gay osobe jako težak i trnovit.”

Trenutno žive u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se ne susreću s problemima kao u BiH. Njihov brak je tamo, kažu, legalan i tretira se kao i hetero – brak.

“Apsolutno nema nikakve razlike. U biti svako živi svoj život i niko se ne petlja u ničiji život”, dodaje Kemalemir.

Tema ovogodišnje BH Povorke ponosa je usmjerena ka nasilju koje preživljavaju LGBTIQ+ osobe. Upravo zbog toga, Kemalemirov i Dženanov cilj je da spriječe samoubistva kojih ima mnogo u zajednici, a koja su posljedica neprihvatanja od strane porodice i društva.

“Mi imamo svakodnevno strašno veliki broj osoba koje traže savjete. Između ostalog, nedavno smo primili pitanje i molbu za pomoć od dvije majke. Njihovi sinovi su bili gay i pitale su: ‘Kako da im pomognemo?’ i jednostavno smo im rekli i ovo bi bila i poruka za sve: gay osobe su iste kao i sve ostale osobe, niti su šta drugačije, niti se razlikuju po bilo čemu”, nastavlja Kemalemir.

Podijelio je svoje ranije bračno iskustvo, kazavši da je zbog rodbine i prijatelja prethodno bio oženjen sa ženom te da je išao i psihijatru kako bi se “izliječio od homoseksualizma.”

“Ustvari je taj psihijatar spasio moj život”, kaže Kemalemir.

Povorka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.