3.7.2024. 14:55
0
SDA ostala bez zastupnika u Predstavničkom domu FBiH: Tu vlada jednoumlje, stranka je postala privatno vlasništvo jednog čovjeka
FOTO: facebook
Almedin Aliefendić napustio je SDA, čim je ova stranka ostala bez jednog zastupnika u Predstavničkom domu FBiH.

On je svoju odluku objavio na društvenim mrežama.


"Dragi prijatelji i poštovani građani, Želim vas obavijestiti o mom izlasku iz članstva Stranke demokratske akcije (SDA). Odluku nisam donio lahko, ali trenutna situacija unutar stranke me natjerala na ovaj korak", naveo je on.

Situaciju u SDA je opisao kao mračnu.

"Nažalost, unutar SDA vlada atmosfera jednoumlja. Pluralizam mišljenja i kritičko razmišljanje su postali nepoželjni, a svi koji se usude da iznesu drugačije mišljenje bivaju brzo marginalizovani ili isključeni.

Nelogično je da sam kao član SDA, s legitimitetom izabranog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izostavljen iz svih stranačkih organa. Time je pokazano odsustvo demokratije i ignorisanje većinske volje članstva SDA i građana.

Stranački aparat sve više popunjavaju osobe koje su lojalne isključivo pojedincu, a ne idejama ili programu stranke. Mnogi dugogodišnji članovi, koji su gradili stranku od njenog osnivanja, isključeni su iz procesa donošenja odluka ili su potpuno odstranjeni iz stranke. Njihova mjesta popunjavaju preletači iz drugih stranaka ili novopečeni članovi koji nemaju duboko ukorijenjeno poznavanje stranačkih vrijednosti i ciljeva", istakao je Aliefendić.

On je dalje naveo kako se SDA sve više doživljava kao privatno vlasništvo jednog lica ili uskog kruga ljudi.

"Odluke se donose iza zatvorenih vrata, bez konsultacija sa širim članstvom ili organima stranke. Zbog toga se osjećam besmisleno i ne mogu više podržavati ovakav način rada.

SDA, koja je nekada predstavljala simbol borbe za prava Bošnjaka i demokratiju, danas se udaljava od tih vrijednosti. Lični interesi stavljaju se ispred općeg dobra i principa na kojima je stranka osnovana.

Na kraju, dugujem zahvalnost velikom broju članova SDA na podršci, saradnji i prijateljstvu. S tim u vezi, hvala vam i vjerujem da ćemo naše dobre ljudske odnose zadržati u vremenu koje dolazi. O budućem političkom angažmanu, radu i doprinosu zajednici znat će se uskoro. Želim vam svako dobro, da ste živi i zdravi!

Odlazak iz SDA za mene je izraz mudrosti, hrabrosti i dostojanstva. Kao što kaže mudra izreka: Znati kada treba otići je mudrost. Biti u stanju to uraditi je hrabrost. Odlazak, podignute glave je dostojanstvo", naveo je Aliefendić u pismu.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.