8.7.2024. 17:55
0
Zeljković i ostali: Marković pregovara o sporazumnom priznanju krivice
FOTO: birn bih
Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, u banjalučkom Okružnom sudu je rečeno da jedan od optuženih Saša Marković trenutno pregovara s Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

Markovićev branilac Miloš Stevanović rekao je na ročištu da želi da iskoristi procesno pravo i zatražio da Sud odstupi od trenutnog rasporeda izvođenja dokaza i da se ispita njegov branjenik, čemu su se usprotivile Odbrane ostalih optuženih, piše Detektor.

“Izričito se protivim svjedočenju Saše Markovića prije nego što optuženi Branislav Zeljković iznese i sprovede svoje dokaze. Mi najavljujemo sprovođenje tih dokaza, ali tek kada tužilac sprovede sve svoje dokaze”, kazala je Jadranka Ivanović, Zeljkovićev branilac.

Ponovila je da je optužnica loše urađena i napisana i da zbog toga ne postoje uslovi da bi Sud donio pozitivnu odluku o sporazumu o priznanju krivice.

“Dobro nam je poznato šta je Saša Marković rekao u istrazi i zbog toga je nagrađen izlaskom iz pritvora”, kazala je Ivanovićeva, a njenom prigovoru su se pridružili i branioci ostalih optuženih.

Aleksandar Jokić, branilac optuženog Slavka Bojića, smatra da se na ovaj način zloupotrebljava slučaj i povlađuje tužilačkoj strani, a da su diskriminisani ostali optuženi.

“Marković je tek četvrtooptuženi. Zašto prije njegovog svjedočenja ne mogu ostali optuženi da iznesu svoju odbranu? Nemamo nijedan dokaz i argument da je saslušanje Saše Markovića pod ovim okolnostima u interesu pravde”, rekao je Jokić.

Uprkos protivljenju Odbrane, predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da se usvaja prijedlog Saše Markovića, te da će on biti saslušan na narednom ročištu, a koje je zakazano za kraj avgusta.

Marković, direktor turističke agencije “Travel for fun”, optužen je za zloupotrebu položaja prilikom nabavki tokom trajanja pandemije virusa korona, skupa s bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Zeljkovićem, zatim Slavkom Bojićem, direktorom firme “Procontrol”, direktorom firme “Promeding” iz Laktaša Draganom Dubravcem i bivšim direktorom “Sineks laboratorije” Sanijem Crljićem.

Terete se da su u postupcima javnih nabavki, za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, oštetili Republiku Srpsku za 1,3 miliona KM.

Marković i Zeljković se optužnicom dodatno terete za davanje, odnosno primanje mita.

Na današnjem ročištu je saslušano još troje svjedoka Tužilaštva, među kojima je Jelena Petrović, glavna sestra u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, koja je rekla da su odijela koja su dobijali prvo dolazila u kartonskim kutijama, a kasnije u vrećama raznih boja. Navela je da je imala primjedbe zaposlenih u klinici na kvalitet odijela.

“Svi smo primijetili da se razlikuju po pitanju materijala u odnosu na prethodna. Nisu imala zaštitnu trakicu na spojevima i preko rajfešlusa, a bilo je i radnika koji su se žalili da im je jako vruće ispod tih odijela”, kazala je Petrovićeva.

Dodala je i da je načelnica pomenute klinike tražila da im se više ne dostavljaju ta odijela, te da su, u odnosu na prethodna koja su dobijali, više ličila na ona koja se koriste u pčelarstvu, zbog čega je i Zeljkovićeva braniteljica burno reagovala.

“Kako znate kako izgledaju pčelarska odijela? Da li ste ikada vidjeli ili dodirnuli pčelarsko odijelo?”, pitala je svjedokinju Jadranka Ivanović, na šta joj je svjedokinja odgovorila da vrlo dobro zna s obzirom da joj je otac bio pčelar.

Suđenje se nastavlja 26. avgusta.

RS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.