4.10.2024. 18:40
0
Velika Britanija napokon Mauricijusu vraća arhipelag Chagos
Velika Britanija pristala je da Mauricijusu preda ostrva Čagos, čime je okončan višegodišnji spor oko posljednje britanske afričke kolonije.

Velika Britanija stanovnike arhipelaga Čagos protjerala je 1960-ih i 1970-ih, u onome što je opisano kao zločin protiv čovječnosti, prenosi Euronews.rs.

Britanija je taj posjed zadržala i nazvala ga Britanskom teritorijom Indijskog okeana ili BIOT, nakon što je Mauricijus stekao nezavisnost 1968., piše The Guardian.

Sporazum je uslijedio poslije rundi pregovora koji su počeli 2022., nakon što su Međunarodni sud pravde, Generalna skupština UN-a i Međunarodni sud za pomorsko pravo (ITLOS) 2019. i 2021. priznali argumente Mauricijusa za suverenitet nad arhipelagom Čagos.

Utvrđeno je da je Velika Britanija nezakonito odvojila ostrva Čagos od Mauricijusa prije nego što mu je dala nezavisnost 1968. godine.

Velika Britanija prvobitno je ignorisala glasove UN-a i sudske presude kojima se zahtijevalo da vrati ostrva, naglašavajući da je presuda ICJ-a bila samo "savjetodavno mišljenje".

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.