8.7.2024. 18:13
1
Konaković o kadetima Vojske Srbije u Prijedoru: Zatražit ću da se objavi najava njihovog dolaska, provjere ne vršimo mi
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarisao je za N1 dolazak pripadnika Vojske Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, i njihov prolazak kroz Prijedor, što je izazvalo brojne reakcije i povuklo pitanje procedura ulaska različitih jedinica u BiH. Oštro demantuje svoju odgovornost, kao ministra vanjskih poslova BiH, u ovom slučaju.

Podsjetimo, danas je njegov kolega, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, odgovornost pripisao Konakoviću, rekavši da smatra da, “ako je eventualno postojao propust, onda je propust napravilo Ministarstvo inostranih poslova”, ali da po informacijama koje on ima sve potrebne procedure su ispoštovane.

Konaković tvrdi suprotno – kaže notorna je laž da je Ministarstvo vanjskih poslova pogriješilo bilo šta u procedurama.

“Naša obaveza je kad tu vrstu najave dobijemo da je proslijedimo Graničnoj policiji BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH odnosno Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, te Upravi za indirektno oporezivanje. Odmah smo to u skladu sa procedurama uradili, a sve daljnje postupke vode nabrojane institucije, prije svih Granična policija. Oni prave da li trebaju daljnje provjere, da li treba uključiti OSA-u, da li nekome eventualno nakon informacija iz OSA-e treba zabraniti ulazak”, naveo je, dodavši da za naredne procedure ministarstvo kojim rukovodi nema nadležnosti, niti nekome može zabraniti ulazak u državu.

Komentarisao je i reakcije Granične policije Bosne i Hercegovine.

“To je jedna devastirana institucija kojoj fali preko 800 ljudi. Takvu instituciju su nam ostavili upravo oni koji prave političku kampanju od ovog događaja”, naveo je za N1.

Konakovića, podsjetimo, krive i članovi SDA.

“Da li je dalje neko trebao provjeravati koje su to uniforme? Postoje procedure u kojima se pripadnicima drugih agencija iz drugih zemalja dozvoljava ulazak sa oružjem u BiH. Provjeru toga vrše agencije koje su za to zadužene, tu govora nema o Ministarstvu vanjskih poslova. Bune se i članovi Predsjedništva sada, kažu da smo im trebali slati te najave. Ako žele, ubuduće ćemo im slati sve najave pa neka ostaju koji sat na poslu duže”, rekao je.

Dodao je kako će od PR službe Ministarstva zatražiti da javnosti dostavi tu vrstu najave u kojoj stoji da će “doći nenaoružani i u svečanim unifromama”.

“Tu nije navedno njihovo kretanje, niti mislim da u toj depeši mora biti svaki detalj naveden. Ako bude potrebe neka to provjeravaju institucije čiji je to posao”, naglasio je.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.