8.7.2024. 19:52
2
Tržni centar u Međugorju 11. jula organizira zabavu - Kajan pozvao Vladu HNK da reagira: Nepoštovanje dana žalosti postalo je pravilo
Federalni zastupnik Sanel Kajan (DF) ukazao je na sramotan potez jednog od tržnih centara u Međugorju koji na 11. juli, Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici organizira zabavu uz muziku i piće.
- Park&Shop je trgovački centar u Međugorju, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Bosni i Hercegovini. I oni su na Dan žalosti, 11. jula odlučili organizirati zabavu uz muziku i piće. Pozivam Vladu HNK da odmah reaguje i pošalje im inspekciju, te na druge načine onemoguće ovo nepoštovanje donesenih odluka i negiranje genocida - pozvao je na Facebook profilu Kajan.
Najavi je kako će i sam djelovati putem Parlamenta Federacije BiH i tijela na nivou Federacije BiH poručivši kako se Dan žalosti mora poštivati.

- Upravo pišem dopis, pokušat ću preko organa, iako je to više kantonalni nivo ali jednostavno ne mogu kao zastupnik u Parlamentu prešutjeti ono što vidim. Poslao sam dopis svojim kolegama koji su involvirani u Vladu HNK, Skupštinu da oni sa kantonalnog nivoa djeluju tako što će zatražiti inspekcijski nadzor tih organa a ja pišem dopis federalnoj inspekciji da se i oni uključe.

Inače, smatram da je taj dio, Međugorje i zapadna Hercegovina, apsolutno nekako zaobiđen kada je riječ o radu inspekcije federalne i ostalih nivoa i pokušat ću na taj način da vidim a čekam da li će i Vlada FBiH reagovati. Imamo prekosutra vanrednu sjednicu Parlamenta i predsjednik Kluba DF-a tražio je da se Parlament FBiH očituje o 11. julu Danu žalosti na području Federacije BiH uz nadu da će svi zastupnici u Parlamentu FBiH jednoglasno biti za to - rekao je za Faktor Kajan.

Kaže kako on kao zastupnik u Parlamentu radi sve što može da se ispoštuje Dan žalosti.

Zašto se baš 11. juli uzima kao dan kada će biti te terevenke, pijančenja, zabave? 

- Ovo je zaista bruka i sramota. Nije prvi put da se ne poštuje 11. juli. Svi mediji u zapadnoj Hercegovini emituju muziku kao da je sasvim običan dan zabave, fešte, proslave i svega onoga što ne bi smjelo biti na 11. juli jer on nije od jučer, da se pravdaju da nisu znali. 11. juli obilježava se dugi niz godina, trebaju ispoštovati dan žalosti, ako ne na području cijele države, onda to moramo uraditi na nivou Federacije.

Nepoštovanje dana žalosti postalo je pravilo prvenstveno u entitetu RS ali nažalost i tamo gdje je na vlasti HDZ, počevši od njihovih medija preko trgovačkih centara pa svega ostalog. Zašto se baš 11. juli uzima kao dan kada će biti te terevenke ta pijančenja, zabave? Pa 11. juli je Dan žalosti, kada se obilježava genocid na bošnjačkim narodom i to se mora ispoštovati - govori Kajan i dodaje:

- Mi kao Parlament nažalost ne može izricati sankcije, makar bih ja najviše to volio. Sankcije može izreći nadležno ministarstvo, represivno može reagovati policija ili neki drugi organi ako se utvrdi. Nije mi jasno, ne mogu da shvatim, zašto svake godine moramo raspravljati o tome je li 11. juli Dan žalosti ili nije. To je sramotno i kantoni se ponašaju kao da su države u državi, imaju svoje zakone i pozivaju se na njih. Ako se ne možemo dogovoriti oko 11. jula, dana koji simbolično vežemo za više od 8.000 ubijenih, onda ne znam o čemu se možem dogovoriti. Ne bi smjelo biti nikakvog razmimoilaženja oko toga - poručio je Kajan.



2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.