30.7.2024. 12:15
0
Ponovo je ispitan kvalitet vode u Sarajevu: Ovo su rezultati nove analize
FOTO: unsplash/ilustracija
Građani Sarajeva zabrinuti su za kvalitet vode u Kantonu Sarajevo, zbog čega je na adresu JU Zavod za Javno zdravstvo KS pristigao veći broj upita o njenoj zdravstvenoj ispravnosti.

Shodno tome, stručni tim Zavoda je, u cilju zaštite zdravlja korisnika i prevencije bolesti, 26. jula izvršio uzorkovanje i ispitavanje vode porijeklom iz sistema kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija d. o. o. Sarajevo, na zdravstvenu ispravnost na mjestu krajnjeg potrošača. Kako iz Zavoda navode, uzorkovanje i ispitavanje vode izvršeno je u skladu sa BAS EN ISO 19458 u njihovoj akreditiranoj laboratoriji BAS EN ISO/IEC 17025.

Voda je, naime, uzorkovana sa područja svih općina koje se vodosnabdjevaju iz sistema gradskog vodovoda.

- Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških analiza propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (“Službeni glasnik BiH” broj 40/10; 30/12; 62/17) svi uzorci su zdravstveno ispravni, saopćeno je iz ZZJZKS-a.

image

Također napominju da je KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo u zakonskoj obligaciji da obezbijedi zdravstveno ispravnu vodu do hidranta, od hidranta do stambene jedinice (ukoliko je zgrada u pitanju) odgovorani su upravitelji zgrada, a od ulaska u stambenu jedinicu do mjesta krajnjeg potrošača odgovoran je vlasnik stana.

Inače, rezultate svih ispitivanja vode u laboratorijama JU ZZJSK-a, koja je porijeklom iz sistema za javnu vodoopskrbu, možete pronaći ovdje.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.