2.8.2024. 8:21
3
Pobuna u SDA: "Šokantna je činjenica da je mladim delegatima potpredsjednik Zahiragić prijetio riječima..."
Predsjednik Asocijacije mladih SDA Centar Din Začinović na svom Facebook profilu iznio je oštar stav protiv Asocijacije mladih Kantona Sarajevo ove stranke.

Kako kaže proces od početka je bio naštiman te da je njemu uskraćena kandidatura za mjesto predsjednika.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Demokratski procesi” u Asocijaciji mladih kantonalnog odbora Stranke Demokratske Akcije Sarajevo

Poštovani prijatelji, kolege iz Asocijacije mladih SDA,

dužan sam vas izvijestiti, zbog vaših kandidatura i podrške za mjesto predsjednika Asocijacije mladih Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, da sam večeras na Skupštini onemogućen da budem biran za predsjednika Asocijacije mladih SDA Sarajevo. Po Statutu Stranke demokratske akcije, i po Pravilima izbornog postupka, potpis jedne četvrtine delegata je dovoljno za kandidaturu, što je bilo i zadovoljeno, ali je predsjedavajući Skupštine Kerim Balić spriječio delegate da glasaju za mene, već samo za kolegu Faruka Turkovića.

Napominjem da na početku ovog procesa nisam bio kandidat za navedeno mjesto, već je to bio moj kolega iz AM SDA Centar Haris Čolpa. Kroz sam proces kolega Haris je zbog poslovnih obaveza odustao. Na dan Skupštine tj. danas, nakon što je kandidat AM Novi Grad iznenada i pod čudnim okolonostima povukao svoju kandidaturu ja sam na nagovor kolega iz pojedinih općinskih organizacija u AM SDA Sarajevo istaknuo sam svoju kandidaturu. Ovim putem časnim mladima se zahvaljujem. Zbog istine želim da vas informišem i da kolega Turković nije imao potrebne tri validne kandidature općinskih organizacija, jer njegova općinska organizacija je poslala drugi prijedlog, a njegova kandidatura je poslana naknadno na sporan način, što će biti predmet moje eventualne žalbe.

Danas sam namjeravao, i u periodu ispred nas, ponuditi svoj program i viziju Asocijacije mladih SDA u Sarajevu. Onemogućen sam u prezentovanju svog programa, ali je šokantnije da mi je oduzeto temeljno pravo, da biram i budem biran što je osnovni princip građanskih i političkih prava.

Posebno sam razočaran današnjim načinom komunikacije potpredsjednika SDA BIH Harisa Zahiragića, za kojeg ne znam u kojem svojstvu je bio prisutan, koji je koristio vulgaran riječnik pred cijelom Skupštinom. Neprimjereno je vrijeđao visoke dužnosnike SDA koji nisu ni bili prisutni u sali. Šokantna je činjenica i da je mladim delegatima potpredsjednik Zahiragić prijetio riječima: “Vi ste završili sa SDA”. Da ovo nije izuzetak, već praksa koja je nažalost uvedena u strukture SDA, jesu ranije prijetnje mladima od strane visokih dužnosnika SDA. Naš osnivač, Alija Izetbegović, nije pravio SDA sa namjerom da visoki dužnosnici SDA prijete mladim članovima naše stranke.

Na kraju, moram istaći da kršenje Statuta, bahatost, uvrede i prijetnje omladicnima SDA od visokih dužnosnika stranke nije dobra poruka. Bez ijedne loše namjere ili riječi prema protukandidatu ja sam želio delegirati svoj program i viziju, a neka moje kolege izaberu kandidata za kojeg smatraju da je bolji. U narednom periodu pozivam nas sviju da se posvetimo lokalnim izborima i borbi za građane a ne za unutarstranačke fotelje. Sa svojim kolegama nastavljam svoj put za bolju SDA, vođen idejom osnivača SDA i našeg prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Na kraju, posebno moram da se od srca zahvalim članovima moje Asocijacije mladih OO SDA Centar, na koje sam ponosan.

S poštovanjem,
Din Začinović, predsjednik Asocijacije mladih SDA Centar

SDA
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.