3.9.2024. 16:59
0
SDA upozorava na naoružavanje komšija: Hitno deblokirati NATO put i modernizovati i opremiti Oružane snage BiH
Intenzivno naoružavanje Srbije i Hrvatske te najava uvođenja obaveznog vojnog roka u ovim državama upozoravajuće su poruke na koje vlasti BiH moraju brzo i adekvatno reagovati, navedeno je u jednom od zaključaka donesenih na današnjoj sjednici Kolegija SDA.

"Opasan i nedopustiv je trend da se susjedne države ubrzano naoružavaju, dok Oružane snage BiH planirano i sistematski slabe. Zbog toga se u prvom narednom budžetu moraju osigurati značajna sredstva za modernizaciju i opremanje Oružanih snaga BiH.

Istovremeno, aktuelna vlast mora hitno deblokirati NATO put Bosne i Hercegovine i intenzivirati put prema organizaciji koja predstavlja sigurnosni kišobran za našu zemlju", poručili su iz SDA.

Ističu da paternalistički odnos Srbije i Hrvatske, uz asistenciju sprega SNSD/HDZ i nesebičnu pomoć stranaka Trojke, narušava suverenitet Bosne i Hercegovine.

"Na djelu je očigledna srbijanizacija entiteta Rs i hrvatizacija FBiH. Zvaničnici Srbije i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu dolaze kada hoće i ponašaju se kao da su u svome dvorištu.

Najsvježiji primjer je namjera premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da se obraća i otvara dionicu Koridora 5C kod Počitelja, s kojom Hrvatska nema nikakve veze.

Uz to, kompletna manifestacija je u potpunosti hrvatizirana, pri čemu će nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić biti tek ukrasno cvijeće.

Skandalozno je da je hrvatizirana čak i Komisija za tehnički prijem radova, u kojoj su od 13 članova njih 12 Hrvati i samo jedan Bošnjak.

Ovakav ponižavajući odnos u projektima koje finansiraju i realiziraju Federalna vlada i javna preduzeća, i koji su gotovo u potpunosti bili završeni u prethodnom mandatu, posljedica su katastrofalnog poteza Trojke da kompletan sektor cestogradnje preda u ruke HDZ-a", navodi se u zaključcima Kolegija SDA.

Iz ove stranke ističu i da je namjera Trojke i HDZ-a da nezakonitim imenovanjem Upravnog odbora preuzmu potpunu političku kontrolu nad Federalnom televizijom udar na slobodu medija na koji moraju reagirati predstavnici međunarodne zajednice i organizacija koje se bave zaštitom medijskih sloboda.

"Predstavnici Trojke, poput predsjednika NIP-a, ne kriju da im je namjera da u upravljačke strukture i na uredničke pozicije imenuju kadrove koji će provoditi politike ove političke grupacije. Javni servisi pripadaju svim građanima i moraju raditi isključivo u njihovom, a ne u interesu vlasti.

Novi Upravni odbor FTV-a treba biti imenovan, ali isključivo u skladu sa zakonom koji sprječava bilo čiji većinski politički utjecaj na javni servis.

Nakon niza sektora koje je prepustila HDZ-u, Trojka ovoj stranci očigledno planira prepustiti i kontrolu nad Federalnom upravom policije. Ukoliko na poziciju direktora FUP-a planiraju imenovati Hrvata, to ne znači da on mora biti blizak HDZ-u.

Prepuštanjem i te pozicije HDZ-u, Trojka, u kojoj su i građanske stranke koje se busaju u prsa svojom multikulturalnošću, pomaže Čoviću da uspostavi kontrolu nad kompletnim hrvatskim korpusom.

Ukoliko će svaku poziciju koja po Ustavu i zakonima pripada Hrvatima stranke Trojke prepustiti HDZ-u, s pravom se postavlja pitanje koja je onda svrha nebošnjaka u SDP-u ili Našoj stranci", također je zaključeno na današnjoj sjednici Kolegija SDA.

(PATRIA/Erna H.) 

SDA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.