2.8.2024. 20:05
0
Šta je sa ugostiteljskim objektima: Federalni inspektori vrše pojačanu kontrolu pomorske plovidbe u Neumu
Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Prvulović danas je u Neumu obišla federalne inspektore za sigurnost pomorske i riječne plovidbe koji po ovlaštenju direktorice obavljaju inspekcijski nadzor pomorske plovidbe u Neumskom akvatoriju.

- Čvrsto smo opredjeljeni intenzivirati aktivnosti kako bismo pozitivno djelovali na povećanje stepena poštivanja propisa i unapređenje stanja u svim oblastima naše nadležnosti, ravnomjerno na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine. 

U tom smislu, učinjeni su dodatni napori da se reorganizacijom posla i ljudskih resursa kroz preraspodjelu radnog vremena osigura značajno prisustvo federalnih inspektora u Neumu u ljetnom periodu. Cijenili smo da je sigurnost kupača i učesnika u pomorskom saobraćaju posebno ugrožena u vrijeme turističke sezone i to je jedan od ključnih razloga zbog kojih smo organizovali vršenje pojačanog inspekcijskog nadzora pomorske plovidbe. Kontrole naših inspektora se provode u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi - izjavila je direktorica Prvulović.

- Težište nadzora je prije svega na kontroli posjedovanja uvjerenja za upravljanje čamcima i vodenim skuterima, te kontroli utvrđivanja osposobljenosti za plovidbu čamcima, brodicama i drugim plovilima. 

Sva plovila na plovnom putu moraju ispunjavati sve zakonom propisane uvjete za plovidbu – biti osposobljena za plovidbu, registrirana kod nadležne kapetanije i periodično pregledana sukladno zakonu, a osobe koje upravljaju čamcima, brodicama i vodenim skuterima moraju imati uvjerenja o položenom ispitu za upravljanje plovilima - izjavio je glavni federalni saobraćajni inspektor Tomislav Mikulić.

- Nakon četiri dana našeg prisustva, već je evidentirano smanjenje broja prekršaja, što se direktno manifestuje na povećanje sigurnosti kupača i učesnika u pomorskom saobraćaju - izjavio je federalni inspektor Amer Zilić.

Osim Federalnog saobraćajnog inspektorata, intenzivne nadzore u Neumu su u toku jula provodili i federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori, s fokusom na kontrolu primjene Zakona o turističkoj djelatnosti, Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja provođenje inspekcijskih nadzora u svim oblastima nadležnosti i na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju iz FUZIP-a.

(Sead M.)

NeumFUZIP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.