9.8.2024. 15:02
0
Udruženja pisala Murphyju zbog Alagića: On nije osuđen, zašto ne spominjete spomenik fašistima u Mostaru?
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasili su se zajedničkim saopćenjem za javnost nakon što je Američka ambasada jučer kritikovala postavljanje spomenika generalu Armije RBiH Mehmedu Alagića.

U nastavku prenosimo njihovo saopćenje koje je upućeno Američkoj ambasadi, ali i lično ambasadoru Michaelu Murphyu:

- Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, član 11, kaže:

"Svi koji su optuženi za krivično djelo imaju pravo da se smatraju nevinim dok se ne dokaže njihova krivica prema zakonu na javnom suđenju na kojem su imali sve potrebne garancije za svoju odbranu."

Prema ovom pravnom principu, teret dokazivanja krivice leži na optužbi, koja mora iznijeti uvjerljive dokaze pred odlučujućim organom. Do tada, osoba se smatra nevina. General Mehmed Alagić nikada nije proglašen krivim za ratne zločine za koje je bio optužen.

Izjavili ste da je uvredljivo podići spomenik generalu Mehmedu Alagiću. Pretpostavka nevinosti je pravni princip prema kojem se svaka osoba optužena za bilo kakav zločin smatra nevinom dok se ne dokaže suprotno.

Vaša izjava sugeriše da ili ne razumijete osnove prava ili ne smatrate generala Mehmeda Alagića osobom. General Mehmed Alagić je umro kao nevina osoba.

Na ulazu u Sarajevo postoji ploča koja odaje počast osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je odgovoran za smrt desetina hiljada Bošnjaka.

Nikada niste spomenuli to, iako je bilo u medijima iste godine kada je sud u RS kaznio dvije osobe sa skoro tri hiljade eura zbog oštećenja ploče na Vracama kod Sarajeva.

Isto niste spomenuli podizanje spomenika fašistima kod Mostara, a u realizaciji projekta učestvuje Republika Hrvatska, koja je osuđena za udruženi zločinački poduhvat (UZP) i na ovaj drastičan način krši suverenitet Bosne i Hercegovine.

Postoji nesklad ovdje: tišina u vezi sa osuđenim ratnim zločincem i osuda upućena nevinu Bošnjaku. Ovo budi sumnju da biste mogli biti islamofob.

Nadamo se da to nije slučaj. Bilo bi vrlo lako da pokažete da niste islamofob i da smatrate general Mehmed Alagić osobom:

Izvinite se zbog izjave o generalu Mehmedu Alagiću
Osudite spomen-ploču u čast Ratka Mladića
Zatražite uklanjanje spomen-ploče u čast osuđenog ratnog zločinca
Ove akcije bi potvrdile posvećenost nepristrasnosti i poštovanju ljudskih prava. Građani ove zemlje zaslužuju bolje!, zaključili su u saopćenju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.