22.8.2024. 20:10
0
Čović: BiH do kraja godine može otvoriti EU pregovore
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je danas očekivanje da će izvještaj o napretku BiH u odlazećem sazivu Evropske komisije biti pozitivan, što bi, prema njegovom tumačenju, uz provedene reforme, trebalo biti dovoljno da ova država formalno započeti razgovore o članstvu u Evropskoj uniji do kraja godine.

“Čini mi se da će nam ova tranzicija koja se dešava u Evropskoj komisiji ostaviti prostora da ispravimo svoje greške”, rekao je Čović medijima u Mostaru.

Evropsko vijeće je krajem marta ove godine odobrilo otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, uslovljavajući termin Međuvladine konferencije Evropske unije i BiH provođenjem nekoliko reformi.

Bosna i Hercegovina mora imenovati glavnog pregovarača i donijeti zakone o zaštiti ličnih podataka, Zakon o sudovima, Zakon o graničnoj kontroli i Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

“Ne treba očekivati da nam to neko ustupi ako ni najosnovnije stvari nismo završili na pozitivan način”, pojasnio je lider HDZ-a BiH.

Međutim, uvjeren je u pozitivan izvještaj o napretku Evropske komisije, koji bi trebao biti objavljen u septembru, nakon čega će i formalno početi pregovori sa Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Evropskoj uniji.

“Iskreno se nadamo i očekujemo da će izvještaj biti pozitivan. Tada neće biti niti jednog razloga da se proces definitivno ne otvori usred mađarskog predsjedavanja”, istakao je Čović.

Najavio je razgovore sa predstavnicima bošnjačkih i srpskih partnera s kojima je u vlasti na državnom nivou kako bi se postigao dogovor. Prema njegovim riječima, u slučaju otvaranja pregovora sa EU svi će u Bosni i Hercegovini dobiti na političkim optužbama uoči lokalnih izbora da kompromisna rješenja izdaju interese pojedinih naroda i države BiH.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.