29.8.2024. 14:22
2
Konaković sudjeluje u radu sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova država članica OIC
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković prisustvuje 29. i 30. augusta 50. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova država članica Organizacije islamske saradnje (OIC) koja se održava u Yaounde, Kamerun.

Organizacija islamske saradnje (OIC) je druga najveća organizacija nakon Ujedinjenih nacija (UN) koja u svom članstvu broji 57 država sa četiri kontinenta, i radi sa ciljem čuvanja i zaštite interesa muslimanskog stanovništva u duhu promovisanja međunarodnog mira i saradnje među svim ljudima u svijetu.

Prisustvo BiH 50. sjednici je od izuzetnog značaja radi održavanja dobrih odnosa sa zemljama članicama i razvoja dobrih ekonomskih odnosa, ali i radi tačnog informisanja oko dešavanja u BiH i regionu.

Tema 50. sjednice je "Razvoj unutar OIC : Prometna i komunikacijska infrastruktura ključni instrument za borbu protiv siromaštva i nesigurnosti".

Tokom sjednice razmatraju se aktuelna politička pitanja: uzroci i razvoj situacije u  Gazi, mogući mirovni proces i dogovor na Bliskom istoku, sukobi koji se odnose na muslimanski svijet kao i aktuelna međunarodna pitanja koja se tiču borbe protiv terorizma, pitanje razoružanja kao i saradnja između OIC-a i drugih međunarodnih i regionalnih organizacija i grupacija.

Teme 50. sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova država članica OIC-nadalje su i globalna ekonomska pitanja, trgovina, turizam i razvoj privatnog sektora, mjere i načini ublažavanja siromaštva u svijetu kao i posebni programi kojima se to nastoji provesti, zatim razvoj nauke i tehnologije, pitanja obrazovanja kao i zdravstva, čuvanje okoliša, klimatske promjene i podrška inovacijama. Tema sjednice je i dijalog među civilizacijama, kulturama i religijama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.