30.8.2024. 12:51
0
Lendo odgovorio Bradari: Samo BH Gas može graditi Južnu interkonekciju
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo reagovao je na izjavu predsjednice Federacije Lidije Bradare kojom ona, kako ističe, pokušava osporiti stvarnu i teritorijalnu nadležnost 'BH Gasa' da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine bude nosilac projekta izgradnje i upravnika Južne gasne interkonekcije.

Lendo dodaje kako njena izjava duboko zabrinjava te da zabrinutost uvećava i činjenica da predsjednica FBiH na ovaj način dovodi u pitanje i teritorijalni integritet i politički suverenitet države Bosne i Hercegovine.

On dalje nastavlja kako isključivo "BH Gas" u postojećem organizacionom obliku ima ustavnu i zakonsku nadležnost, ali i potrebna znanja i infrastrukturni kapacitet da provede projekat izgradnje Južne gasne interkonekcije i da upravlja njome.

"Nakon što je Prijedlog zakona o Južnoj gasnoj interkonekciji, koji je u prošlom mandatu usvojen u Predstavničkom domu, neustavno povučen iz parlamentarne procedure, aktuelna vlast odbija uvrstiti na dnevni red Prijedlog tog zakonskog rješenja kojeg je uputila Stranka demokratske akcije. Na taj način Trojka čini uslugu HDZ-u, a na štetu FBiH i njenih građana", navodi.

Stav stručne javnosti, dodaje, da je "BH Gas" jedini ovlašteni izvođač projekta izgradnje i upravitelj gasovoda potvrđuju i stavovi međunarodnih partnera, koji idu u prilog činjenici da se isključivo angažmanom ove javne kompanije može spriječiti korištenje Južne interkonekcije kao sredstva političkih ucjena.

"Sa druge strane, i u više navrata, isti autoriteti su potvrdili stvarne namjere Dragana Čovića koje stoje iza blokade projekta Južne gasne interkonekcije, a koji se svode isključivo na lične interese i političke ucjene sa razornim posljedicama na energetski suverenitet, građane i privredu Federacije Bosne i Hercegovine u cjelini. Svjedočimo dakle, da predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, umjesto da bude na strani najboljeg interesa Federacije i njenih građana, svrstava se na stranu ličnih i stranačkih interesa HDZ-a i Dragana Čovića", objašnjava Lendo.

U svojstvu potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine pozvao je i rukovodstvo Predstavničkog doma da na prvoj narednoj sjednici u dnevni red uvrsti Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji koji je u proceduru dostavila Stranka demokratske akcije, a koji je usklađen sa najboljim evropskim standardima i najboljim interesom građana, privrednika i Federacije u cjelini.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.