1.9.2024. 20:14
0
Uredno primaju plate, a posljednja sjednica bila 9. jula: Suša, redukcije, problemi u VIK-u, sigurnosna situacija...
Posljednja sjednica Skupštine KS održana je 9. jula, odnosno riječ je o prvom nastavku 16. radne sjednice. Na tom nastavku usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo. Nakon dugotrajne rasprave zakon je podržalo 19 zastupnika, a sedam je glasalo protiv.

Ovih dana u žiži javnosti je Pravilnik kojim će se evidentirati neprihvatljivi oblici ponašanja i/ili drugi faktori koji mogu ugroziti najbolji interes učenika i zaštitu učenika. No, iako je objavljen u Službenim novinama KS, ovaj pravilnik vjerovatno neće doživjeti početak primjene. Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH vodi već postupak, a protiv ministrice obrazovanja Naide Hota-Muminović podnesena je i krivična prijava.

Iz Vijeća roditelja KS istakli su da nisu znali za Pravilnik niti su konsultirani prilikom njegove izrade.

No, vratimo se sjednici Skupštine KS.

Iako se Kanton Sarajevo suočava sa nezapamćenom sušom zbog čega su uvedene noćne redukcije kako bi se odvijao dnevni režim vodosnabdijevanja, nema zasjedanja Skupštine KS niti tematske sjednice kako zaštititi izvorišta, čuti glas struke koja godinama apeluje na kantonalnu vlast da zaštiti pitku vodu jer će nastavkom gradnje, a posebno na planinama Bjelašnica i Igman doći do nestašice i zagađenja vode. Posljednjih mjeseci u javnosti se ne može vidjeti direktor VIK-a Rusmir Salić, a poznato je da ovo preduzeće u finansijskim problemima. Ove godine nije isplaćen ni regres radnicima, a na novinarske pozive Salić ne odgovara. Nezadovoljstvo radom Salića iskazali su i neki skupštinski zastupnici, a riječ je o kadru Naroda i pravde.

S obzirom da naredne sedmice počinje i zvanično izborna kampanja za Lokalne izbore u oktobru, a da je dio zastupnika na listama za Općinska vijeća, teško je očekivati da će zasjedanja biti prije prve polovine oktobra.

Osim nestašice vode, Sarajevo se suočava i sa prekomjernim zagađenjem zraka i u ljetnim mjesecima, kao i sa problemima u održavanju komunalne čistoće. No, ni o tim temama Skupština KS još ne želi raspravljati.

Na dnevnom redu nezavršene 16. radne sjednice su brojni izvještaji o poslovanju za 2023. godinu institucija iz oblasti socijalne zaštite, te saglasnosti na Programe rada i Finansijski plan za 2024. godinu socijalnih institucija.

Također na dnevnom redu su preostali izvještaji o poslovanju institucija iz oblasti kulture za 2023. godinu.

No, sve će čekati oktobar. Kao i najavljena rekonstrukcija Vlade KS.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.