8.9.2024. 20:24
0
Ministrica Mesihović podržala samit "Kiss The Future 2024."
Sarajevo je otvorilo svoja vrata naučnoj svjetskoj "eliti" koja se 5. i 6. septembra okupila na samitu "Kiss The Future 2024.", u organizaciji Bloomteq-a i Blum instituta. Ovaj samit predstavlja prekretnicu u promociji našeg grada kao lidera u razvoju i primjeni umjetne inteligencije u regiji.

U interresornoj saradnji, Vlada Kantona Sarajevo, zajedno s Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvom privrede, finansijski je podržalo organizaciju „Kiss The Future 2024.“ samita.

U ime Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, ministrica prof. dr. Adna Mesihović podržala je organizaciju ovog AI samita i prisustvovala događaju kako bi istakla značaj održavanja ovakvih manifestacija.

- Ovaj događaj predstavlja ključan korak u pozicioniranju Sarajeva kao grada inovacija i uspješnih privrednih priča, povezujući nas s vodećim stručnjacima iz inostranstva u oblasti koja je prioritet i interes razvijenih zemalja - istakla je ministrica Mesihović.

Samit je učesnicima omogućio pristup angažiranim diskusijama i ključnim panelima o utjecaju umjetne inteligencije (AI) na različite industrije, uključujući telekomunikacije, automatizirano upravljanje vozilima, ljudske resurse i zdravstvenu zaštitu. Također su održane radionice na teme poput procjene rizika, marketinga i proizvodnje. Teme kao što su AI u upravi i medijima, investicijske prilike, te paneli o javnoj politici, medijima i globalnom utjecaju AI, pružili su učesnicima priliku za sticanje novih znanja, povezivanje s profesionalcima i istraživanje najnovijih trendova.

- Prepoznajući značaj ovog samita kao prilike da podržimo nove tokove u obrazovanju i istraživanju u oblasti umjetne inteligencije, s ponosom smo podržali događaj Kiss The Future 2024. Bogate biografije panelista okupljenih u našem dragom Sarajevu potvrđuju kvalitet i važnost održavanja ovog samita. Sigurna sam da su svi prisutni tokom ova dva dana imali priliku učestvovati u panel-diskusijama koje su u velikoj mjeri obogatile njihove poglede na učenje, rad, inovacije i nove prilike za postizanje najboljih poslovnih rezultata - naglasila je ministrica Mesihović.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, inspirisano vizijom i naslijeđem Emerika Bluma, pokrenulo je procese osnivanja prvog Naučnoistraživačkog instituta „Blum“ za računarske nauke i inženjerstvo, umjetnu inteligenciju i autonomne robotske sisteme. Ranije je iz Ministarstva naglašeno da će ovaj institut doprinositi akademskom i naučnom razvoju, a patenti koji proizlaze iz istraživanja služit će kao ključni pokretači u razvoju novih industrijskih grana i tehnologija, što je potvrđeno i kroz organizaciju događaja Kiss The Future 2024.

- Nakon što smo završili sve procese osnivanja instituta Blum, raduje me činjenica da učestvujemo u organizaciji događaja “Kiss The Future” koji će biti prilika da lokalno, regionalno, ali i globalno, Sarajevo bude prepoznato kao centar inovacija u oblasti umjetne inteligencije -  zaključila je ministrica Mesihović.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.