9.9.2024. 20:25
0
Kažnjeno 57 roditelja zbog odbijanja vakcine
Uprkos stalnim pozivima i upozorenjima, značajan broj roditelja u Republici Srpskoj i dalje izbjegava vakcinaciju djece, što je rezultiralo izdavanjem 57 prekršajnih mjera u proteklih osam mjeseci, 11 više nego tokom cijele prošle godine.

Prema podacima Inspektorata RS, odbijanje vakcinacije u predviđenom roku, koji obuhvata 12. i 15. mjesec života djeteta, prošle godine dovelo je do izricanja 46 prekršajnih mjera. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnik o imunizaciji jasno propisuju obaveznu imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

Inspektorat objašnjava da, iako ne posjeduje direktne podatke o imunizaciji, kada zdravstvene ustanove prijave roditelje koji odbijaju vakcinaciju, inspektori roditelje pozivaju da se izjasne, pri čemu ih informišu o rizicima nevakcinisanja te o zakonskim kaznama. Zdravstvene ustanove su dužne obavijestiti inspekciju ukoliko roditelj ili staratelj odbije imunizaciju.

Ljekari ističu da je vakcinacija jedna od najvažnijih mjera prevencije zaraznih bolesti, poput morbila i velikog kašlja, koje su prisutne u Republici Srpskoj. Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka, Mirjana Miljković, navela je za InfoBijeljina portal da je u proteklih šest mjeseci u ovom gradu registrovano 34 slučaja morbila, uglavnom među nevakcinisanom djecom.

Prema Kalendaru vakcinacije, prva doza MRP vakcine (protiv morbila, zauški i rubeole) daje se sa 12 mjeseci, a druga u šestoj godini života. Ukupan procenat vakcinisane djece prvom dozom iznosio je 56%, dok je revakcinacija drugom dozom dostigla 59%.

Miljković je takođe istakla da je u prvoj polovini 2023. godine procenat vakcinacije petovalentnom vakcinom (za difteriju, tetanus, veliki kašalj, dječiju paralizu i hemofilus influenzae tip B) bio 85%, dok je procenat revakcinacije iznosio 53%.

Načelnica pedijatrijske ambulante Doma zdravlja Bijeljina, Stojanka Škorić, izjavila je da je broj oboljelih od morbila trenutno u padu, ali da su prognoze za naredni period neizvjesne zbog povratka djece u škole i vrtiće.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, do sada je prijavljeno 308 slučajeva morbila u 2023. godini. Epidemije su zabilježene u Bijeljini, Banjaluci, Istočnom  Sarajevu i Modriči.

Obuhvat vakcinacijom za prvu dozu MRP vakcine iznosi 62,7%, dok je obuhvat za drugu dozu 76,03%. Ovi procenti su daleko ispod zadovoljavajućeg nivoa koji bi trebao biti 95% kako bi se spriječila pojava epidemija.

Kada je riječ o kaznama, roditelji koji odbiju vakcinaciju suočavaju se s novčanim kaznama od 100 do 1.000 maraka, pri čemu inspektori izdaju najnižu propisanu kaznu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.