12.9.2024. 13:40
1
Vučić: "Samovolja kosovskih vlasti ugrožava stabilnost cijele regije"
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u četvrtak zemlje članice Evropske unije da poduzmu hitne i konkretne korake kako bi se zaustavila "samovolja kosovskih vlasti koja ugrožava sigurnost srpskog naroda i stabilnost cijele regije".

Vučić je to kazao tokom sastanka s voditeljem delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuelom Giaufretom s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu  te koracima koje Srbija poduzima u procesu pristupanja EU.

"Pozvao sam EU i zemlje članice da se hitno i kroz konkretan angažman suprotstave samovolji Prištine, koja ugrožava sigurnost srpskog naroda i stabilnost cijele regije", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučićev susret s voditeljem delegacije EU u Srbiji uslijedio je nakon novih tenzija na Kosovu izazvanih hapšenjem četverice srpskih mladića kojima je nakon protesta Srba ispred policijske stanice u Mitrovici određen kućni pritvor.

Kosovska policija uhapsila je u utorak četiri mladića srpske nacionalnosti u Mitrovici nakon što su pod utjecajem alkohola vrijeđali policajce ti ih zadržala u pritvoru. No izvještaje o tom događaju potpuno su oprečna i dok kosovska policija ističe kako se na snimcima jasno vidi da policija nije tukla mladiće, srbijanski premijer Miloš Vučević te direktor Ureda srbijanske Vlade za Kosovo Petar Petković tvrde da su mladići brutalno pretučeni.

Vučić je u utorak najavio da će se u iduća 72 sata obratiti medjima i to nakon razgovora s američkim ambasadorom Christopherom Hillom te zatražio konkretnu reakciju Zapada i optužio Evropu i pet zemalja Kvinte da od njih stižu "samo riječi osude, a na djelu se ne vidi ništa".

Nove tenzije između Kosova i Srbije narasle su nakon što su kosovske vlasti preuzele zgrade srpskih institucija koje kontroliše Srbija na sjeveru Kosova i hapšenja Srba, a što je dijalog o normalizaciji odnosna potisnulo u drugi plan.

Kosovske vlasti drže kako su akcije provedene u cilju uspostave ustavnog poretka na cijelom teritoriju Kosova, a Beograd optužuje Kurtija za represiju čiji je cilj protjerivanje Srba.

Kosovo je također u srijedu podiglo optužnice protiv 45 osoba osumnjičenih za terorizam i to gotovo godinu dana nakon što je naoružana paravojna formacija Srba upala u sela Banjska na sjeveru Kosova i sukobila se s policijom. U napadu su poginule četiri osobe i to tri Srbina i jedan kosovski policajac, a ostali napadači pobjegli su u Srbiju ostavljajući iza sebe automobile natovarene oružjem, streljivom i eksplozivom.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.