17.9.2024. 10:36
7
Koldžo bio na čelu Novog Sarajeva 13 godina, a sada je opet kandidat: "Dok sam ja bio načelnik, uvijek su mi na prvom mjestu bili općina i građani"
Nakon 13 godina vladavine u Novom Sarajevu, na prošlim Lokalnim izborima, Nedžad Koldžo je i više nego ubjedljivo poražen od Hasana Tanovića, kandidata "Četvorke".

Razlika između dva kandidata je bila skoro 12 hiljada glasova.

Nakon teškog poraza, ponudio je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću ostavke na sve funkcije u organima te stranke, a zvanično ju je napustio 2023. godine.

Ove godine se priključuje stranci Naprijed, koju je formirao još jedan bivši SDA-ovac Šemsudin Mehmedović, te će biti i kandidat te stranke za načelnika Općine Novo Sarajevo.

Povodom njegove nove kandidature, razgovarali smo sa Nedžadom Koldžom. Podsjećamo na intervju za Source.ba portal kandidata Stranke za Bosnu i Hercegovinu za načelnika Novog Sarajeva, Muamera Bandića, a koji možete pogledati OVDJE.

SOURCE: Prvi čovjek Općine Novo Sarajevo ste bili od 2007. do 2020. godine. Šta Vas je motivisalo da ponovo krenete u bitku za načelnika ove općine, šta mislite da možete ponuditi građanima te općine a što niste već mogli za pomenuti period?

Koldžo: Iskren da budem, nakon prošlih lokalnih izbora, pomislio sam da sam dovoljno dao na ovoj poziciji, da možda postoji neko zasićenje i da će neke nove garniture unijenit novu energiju. Iako je bilo jasno da je na proteklim izborima nas nekoliko uspješnih i pouzdanih načelnika, tada iz SDA, platilo cijenu lošeg imidža centrale SDA i loših kadrovskih rješenja rukovodstva, smatrao sam da je možda tako moralo biti. Ali, vrlo brzo je postalo jasno da sam se grdno prevario. 

Ono što smo zajedno sa građanima stvarali više od 15 godina za kratko vrijeme je aktuelno rukovodstvo Općine koje je potpuno politizirano, nesposobno, nezainteresirano i odrođeno od naroda i građana ugrozilo do te mjere da se pitam da li je Novo Sarajevo ona ista općina u kojoj smo živjeli i koju smo gradili. Ne samo da su svaki ozbiljni napredak i razvoj zaustavljeni, nego su se pokazali nesposobnim za finaliziraju sve što smo im pripremili, a spremnim da unište ono što smo uradili. Vjerujem da građani Novog Sarajeva ne trebaju plaćati cijenu ničijih loših odluka i pada političke popularnosti nekih lidera stranaka i biti taoci nekakvih truhlih trgovina i kompromisa. 

Dok sam radio kao načelnik ja sam bio načelnik Novog Sarajeva, a ne stranački poslušnik. Uvijek mi je na prvom mjestu bila općina i građani, nerijetko sam zbog toga imao i problema u svojoj bivšoj stranci. Stoga smatram da posao nije završen, moramo zaštiti građane od ove poplave nesposobnosti, korupcije, populizma i nekompetentnosti. Imamo još posla, a hvala Bogu, i energije i volje. Građani znaju kako smo zajedno radili i djelovali. Sada uz sebe imam i jednu novu političku snagu, stranku koja okuplja iskusne i mlade, poštene i sposobne, i koja neće biti hipoteka i teret nego podrška i pomoć da uradimo pravi posao.  

SOURCE: Šta biste istakli kao najveći ponos od učinjenog za općinu Novo Sarajevo za pomenuti period načelnikovanja od 13 godina?

Koldžo: Građani Novog Sarajeva znaju koliko se u našim mandatima popravio život lokalne zajednice i kvalitet života u našoj općini. Možda je samo parametar cijene kvadrata stambenog prostora dovoljan da potvrdi da je Novo Sarajevo bila općina u koju su ljudi dolazili da žive, evropski, bosanski i dostojanstveno. Mnogo vremena i prostora bi trebalo da nabrajamo sve velike projekte koje smo realizirali, ali ono na šta sam posebno ponosan je da sam sa građanima uvijek imao prisan i ljudski odnos, da iza mene nije ostale nikakve negativnosti, a da smo uspjeli višestruko uvećati budžet općine i sve to vratiti građanima kojima to pripada. Općina Novo Sarajevo je bila primjer transparentnosti i primjene međunarodnih standarda za šta postoje relevantni certifikati. Danas je ta općina primjer nerada, nepotizma, zastoja i dolazi na rep dešavanja u cijelom Kantonu Sarajevo. To je nedopustivo. 

SOURCE: Na poziciji načelnika Vas je naslijedio kandidat tadašnje "Četvorke" Hasan Tanović. Kako je Vama izgledao njegov mandat Neki kažu da je bio među najgorim načelnicima u Kantonu Sarajevo, dok sa druge strane on kaže da je radio tiho, te da se nije eksponirao putem društvenih mreža.

Koldžo: Činjenica da ni stranke i pojedinci koje su ga kandidirale i podržavale tokom mandata nisu ni pomislili da ga ponovo kandidiraju najbolje govori o tom mandatu. Ali, nemojte me pogrešno shvatiti nije kriv samo Tanović, vjerovatno je čovjek radio kako je najbolje znao. Ali je činjenica da je rastjerao najsposobnije ljude iz općine govori da očito tu nema menadžerske sposobnosti. Krivi su oni koji su ga progurali i kandidirali na to mjesto, iako za to nema kompetencije ni znanje. To je naš problem. Na pozicije koje su važne za građane postavljaju se i guraju osobe koje nisu pokazale i dokazale da znaju raditi, a zbog nekih političkih trgovina ili zakulisnih radnji. 

Slično se dešava i sada. Za načelnike se kandidiraju osobe bez ikakvog menadžerskog iskustva ili znanja u lokalnoj samoupravi. Biti načelnik je možda najodgovorniji posao i najteži u državi, svake godine provodite više stotina tendera, te morate imati kompetencije za to. To nije protokolarna pozicija gdje se trebate samo slikati i staviti to na Facebook. Morate izaći na teren, zasukati rukave, voditi odgovorno jedan ozbiljan sistem gdje se planira, provodi i analizira, i u isto vrijeme imati komunikaciju sa građanima. Tu je ove jeftine politike koja sada preovladava najmanje. 

SOURCE: U izbornu trku za predstojeće izbore za načelnika Općine je ušlo, osim Vas, još četiri kandidata, i to Muamer Bandić, Vildana Bešlija, Benjamina Karić i Afan Kalamujić. Koga vidite kao najozbiljnijeg kandidata od pomenutih?

Koldžo: Odlučio sam da u ovoj kampanji govorim o programu i ciljevima. Poštujem svoje protivkandidate. Gradonačelnicu Karić smo, ako se ne varam i stipendirali i pomagali tokom školovanja. Ne vidim razloga niti opravdanja zašto ponovo ne bi bila gradonačelnica i bojim se da je i ona žrtva političkih odluka njene stranke gdje je očito dovoljno ne cijene, pa joj je gurnuta “rezervna” pozicija u Novom Sarajevu. Govori se da se pozicija gradonačelnika čuva nekome drugom, ja o tome ne želim licitirati, ali vjerujem da građani Novog Sarajeva trebaju načelnika u punom kapacitetu, posvećenog samo tom poslu, a ne da to bude utješna pozicija za nekog ko se sad pronašao u gradskoj vijećnici.  

Žao mi je što nije pokazala spremnost na javnu debatu i ja je pozivam da ponovo razmotri svoju odluku da odbije javnu debatu. 

SOURCE: Čini se da nikada niste govorili o razlozima napuštanja SDA, pa sada bih Vas pitao upravo o tome? 

Koldžo: Nažalost po Bosnu i Hercegovinu, po Bošnjake, ali i po sve građane, Stranka demokratske akcije, odnosno njeno rukovodstvo nije pronašlo dovoljno snage, znanja i sposobnosti da se nosi sa izazovima koje nosi novo vrijeme i doveli su sebe i birače koje su predstavljali u poziciju dezorjentisanja, da se guše pod pritiskom afera, korupcije, nerada, neuspjeha i nekompetentnosti na svim nivoima. Bio sam decenijama dio tog političkog projekta koji je historijski najvažniji i čiju ulogu ne smijemo zaboraviti ili umanjiti, ali niz loših političkih odluka, kadrovskih rješenja, nesposobnost da se pronađu prava politička i ljudska riješenja da se suoči sa slabostima i da ih se popravi, dovela je SDA u poziciju da nema prijatelja, nema saveznika i na koncu nema ni dovoljne podrške birača. 

Ne želim trošiti mnogo riječi na pojedince koje su od te stranke mnogo dobili i uzeli, a ništa nisu donijeli. SDA je bila narodna stranka, bila je dio razvoja i napretka BiH, a danas to više nije. Bojim se da su to građani prepoznali i da sad glasači SDA traže nove opcije i jednostavno žele prodisati, imati šansu da u novim projektima urade ono što najbolje znaju i mogu. Bez tereta, straha i pritisaka.    

Novinar: Ajdin Balićevac

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.