9.10.2024. 9:06
0
Reis Kavazović: Naša borba je bila i za očuvanje vjere i identiteta
Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović prisustvovao je jučer akademiji povodom 30 godina od reaktiviranja rada Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Tokom svog obraćanja je podsjetio da se prilikom odbrane od agresije na Bosnu I Hercegovinu, istovremeno branilo vjersko i nacionalno biće, čemu svjedoči i reaktiviranje rada ove škole.

- U toj časnoj borbi epskih razmjera, sačuvali smo i jedno i drugo, Bogu hvala. Da se nismo borili i ulagali sve što smo mogli u svim sektorima, nestalo bi nas i kao zemlje i kao naroda.

Naša, pak, borba nije bila ograničena samo na suzbijanje neprijatelja na bojnom polju. Ona je imala i drugu dimenziju. Naime, u jeku tih borbi, mi smo osnivali zavode, ustanove, institucije, škole - poručio je reisul-ulema Kavazović.

Ocijenio je da je upravo spomenuta dimenzija nešto na šta smo kao narod ponosni, te ono o čemu će se u budućnosti pisati i govoriti.

- Prošle i ove godine obilježili smo velik broj godišnjica kojima smo obilježili i prisjetili se tih početaka, ukazali na njihov značaj. Upravo u tom vremenu obnovljen je rad i Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, kao i nekih drugih medresa i škola, a osnovane su i nove. Znali smo tada, kao što znamo i sada, da je obrazovanje stub ali i pokretač i nosač pozitivnih procesa u društvu i da od njegovog kvaliteta uveliko zavisi i kvalitet samoga društva, njegov napredak, kao i sami život - rekao je reisul-ulema.

Istakao je da su se takve odluke pokazale potpuno opravdanim i u cijelosti ispunile očekivanja.

- Otvorili smo veći broj medresa i potrudili se da obrazovanje u njima bude ne samo kvalitetno, već i primjereno vremenu i potrebama, a odgoj zdrav i snažan. Do danas je iz svih tih škola izišlo blizu 15.000 učenika.

Oni su na fakultetima koje su upisivali uglavnom bili ponajbolji studenti, kulturni i identitetski isprofilirani, s izgrađenim radnim navikama i humanim strijemljenjima - poručio je reisul-ulema.

Podsjetio je da su alimnisti medresa zastupljeni u svim sferama društva, u nauci, biznisu, kulturi, politici, sportu, umjetnosti.

- Imamo velika očekivanja od njih i nadamo se da će oni dati svoj doprinos u boljem uređenju zemlje, boljoj administraciji i da će se efikasnije boriti protiv društvenih zala i negativnosti i da će svom, bosanskohercegovačkom narodu, vratiti nadu i u njemu pobuditi optimizam - rekao je reisul-ulema Kavazović.

Poručio je da takav složen proces, zahtijeva posvećenost, vrijeme, strpljivost i nastojanje da se vlastite dužnosti izvršavajuna najbolji način.

- Podsjećam vas da je starim jevrejima, daleko u prošlosti, kad ih je Musa, a.s., izbavio iz faraonskog ropstva, trebalo četrdeset godina da započnu svoju renesansu i da su to započeli mladi, koji su rođeni u slobodi. Čini se da je to optimalan period i mi se evo približavamo tome.

Dužni smo osigurati pretpostavke za jedan takav iskorak. I hoćemo, ako Bog da - istakao je reisul ulema.

Uz prigodne čestitke, reisul-ulema je još jednom akcentirao značaj ove škole za društvo u cjelini.

- Čestitam vam 30. godišnjicu Elči Ibrahim-pašine medrese. Molim Allaha da doživi još mnogo godišnjica i da iz nje izlaze mladići i djevojke koji će pronositi njenu slavu, ali i slavu cijelog svog naroda i svoje zemlje. Neka Allah svojom nagradom nagradi sve koji su učestvovali u njenom vraćanju u život i koji doprinose njenom održavanju, razvijanju i vršenju uloge u društvu - poručio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.