25.6.2024. 19:34
2
Trend kupovine nekretnina nije zaobišao Čolu i Merlina, pogledajte gdje su oni uložili novac
FOTO: Ilustracija
Tržište nekretnina živi svoj zlatni period. Kupci su apsolutno svi, oni koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje kao i štediše, koji umjesto u banke i dionice, novac investiraju u nekretnine.

Trend kupovine nekretnina nije zaobišao ni muzičke zvijezde; Dino Merlin i Zdravko Čolić prošle godine postali su vlasnici stanova u jednim od najljepših gradova - Ljubljani i Puli.

Kako je početkom godine objavio Forbes Slovenija, Dino Merlin je u ekskluzivnom ljubljanskom naselju Schellenburg (Šelenburg), kupio dva stana, navodi Forbes BiH, prenosi N1.

Ukras grada
Dvanaest godina nakon rušenja starog Koloseuma, na raskrsnici Gosposvetske ceste i Župančičeve ulice u Ljubljani zaživjelo je prestižno naselje Schellenburg, koje se na 10.000 kvadratnih metara sastoji od dvije zgrade – palate koja je dovršena i predata kupcima i vile u kojoj je 125 stanova. Najjeftiniji od njih košta 637.000 evra, dok se penthaus od 300 kvadratnih metara prodaje za 4,2 miliona evra.

Kupci nekretnina uglavnom su Slovenci, od ljekara, advokata, preduzetnika do uspješnih sportista.

O kakvoj gradnji i naselju je riječ najbolje govori opis na zvaničnoj stranici "ljubljana real estate": “Ukras grada, na ponos stanovnika. U glavnom gradu otvoren je poslovno-stambeni kompleks Schellenburg koji modernom arhitekturom i funkcionalnošću obogaćuje urbani okoliš Ljubljane. Ovaj kompleks spaja sigurnost, privatnost i praktičnost, a istovremeno omogućuje jednostavan pristup pulsu grada. Kompleks Schellenburg više je od samog stanovanja; simbol je modernog življenja u gradu. Svojim položajem i dizajnom potiče stanovnike na sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu grada. Ova nova gradska ikona nudi nekoliko vrhunskih stanova za svakoga ko želi živjeti u srcu Ljubljane. Za one koji traže ultimativno životno iskustvo, kompleks Schellenburg predstavlja idealnu priliku.”

U susjednoj Hrvatskoj Zdravko Čolić je izabrao Pulu kao destinaciju za kupovinu nekretnine. Istarski.hr je krajem prošle godine objavio kao ekskluzivnu vijest da je Čolić kupio stan u Marini Veruda, u jednoj od zgrada koje su se tada gradile u sklopu atraktivnog i skupocijenog projekta smještenog na granici između marine i Pješčane Uvale.

Riječ je o pet zgrada smještenih na brdu iznad marine iz kojih se proteže pogled na brodice, hotel Histria, Verudu Porat, Verudelu, Pješčanu Uvalu, Fratarski otok…

Cijene nekretnina u EU
Navedeno je kako se radi o jednom od najvećih i najskupljih stambenih projekata u Puli u novije vrijeme, a zajednički ga realiziraju Tehnomont i poznati pulski investitor Marijo Jašarević. Predviđeno je da se izgradi oko 150 stanova raspoređenih u pet zgrada. Cijena kvadrata u ovim zgradama, naveo je istarski.hr, kreće se oko 5.500 evra.

Prema izvještaju Eurostata krajem prošle godine zabilježen je pad cijena nekretnina za 1,1 posto u Evrozoni, u odnosu na isti period prethodne godine, dok je u zemljama EU zabilježen njihov rast od 0,2 posto. Cijene kuća u trećem kvartalu prošle godine pale su za 2,1 posto u Evrozoni, u EU za 1 posto u poređenju sa istim kvartalom 2022. godine. Prema izvještaju Eurostata u 10 evropskih zemalja registrovan je pad cijena nekretnina, dok je u 16 zemalja zabilježen porast. Najveći pad cijena imali su: Luksemburg, Njemačka, Finska, a najveći rast Hrvatska 10,9 posto, Poljska 9,3 posto i Bugarska 9,2 posto.

(Erna H.9

2
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.