31.7.2024. 20:40
1
Oglasila se direktorica sarajevskog vrtića: Žao nam je, naši uposlenici su stručne i posvećene osobe
Nakon što je Alma Bejzić iz Sarajeva, majka jednogodišnje djevojčice, za portal „Avaza“ kazala da se njena kćerka kući iz vrtića "Bonum - skriveno blago" vratila s 14 ugriza oglasila se i direktorica vrtića Azra Baščelija koja je kazala kako joj je žao što se ovo desilo djevojčici.

- Prije svega, jako nam je žao što se ovo desilo djevojčici koja je tek prošla period adaptacije na vrtić u koji je došla prije tri mjeseca i koja je najzad prihvatila novu sredinu, učiteljice i drugu djecu u grupi. 

Također, želimo istaći da razumijemo reakciju roditelja i njihovu brigu za dijete i ljutnju zbog ovog nemilog događaja, te da ih ni u kom slučaju ne osuđujemo zbog nekih navoda koje smo pročitali na određenim portalima. Ipak, moramo istaći da ćemo i dalje dalje čuvati dignitet naših uposlenika i reputaciju naše ustanove njegovanjem pozitivnih pedagoških praksi u radu sa djecom i građenjem povjerenja sa roditeljima djece koja pohađaju naš vrtić – naglasila je za portal “Avaza” Baščelija.

Dodala je kako su uposlenici vrtića stručne i posvećene osobe koje već deset godina uspješno rade sa djecom različitih uzrasta, te su ovakve situacije na sreću vrlo rijetke, ali se nažalost dešavaju, kao što se to desilo dana 29. Jula 2024 u popodnevnim satima.

- Radni dan u našem vrtiću traje 11 sati, od 7.00-18.00, te se rad neminovmo organizira u dvije smjene. Tada je u mlađoj odgojnoj grupi u drugoj smjeni radila medicinska sestra koja je odmah pružila prvu pomoć djetetu (radi se o osobi koju smo privremeno angažirali kao zamjenu za odsutnu odgajateljicu koja je na godišnjem odmoru).

U vezi sa Vašim pitanjem o eventualnim sankcijama prema odgovornima, u toku su određene aktivnosti u smislu interne reorganizacije rada Odgojne grupe djece od 1 do 3 godine života, te utvrđivanje svih ostalih okolnosti ovog događaja. Jasno je da se radi o povredama koje je nanijelo dijete djetetu, te da se ni u kom smislu ne radi o nasilju odrasle osobe nad djetetom – kazala je Baščelija.

Istakla je i da su obavljene konsultacije sa njihovim stručnim timom (pedagog, psiholog i glavni odgajatelj ustanove), u smislu kratkoročnih i dugoročnih mjera koje će biti prezentirane roditeljima na sastanku.

- Pedagoškoj praksi nisu nepoznate situacije ugriza djece te još jednom napominjemo da nam je veoma žao što se ovo desilo, ali takvo ponašanje djece ne znači odsustvo nadzora odraslih. Takve situacije se uglavnom dešavaju vrlo brzo i neočekivano. Ono što znamo iz prakse u vezi sa ugrizima djece, sa sigurnošću možemo reći da to NE predstavlja znak da s djetetom nešto nije u redu, da nešto nije u redu kod kuće ili u vrtiću (jaslicama).

Ne moraju sva mala djeca prolaziti kroz fazu griženja, ali u gotovo svakoj grupi djece od 1 do 3 godine starosti naći će se poneko dijete koje grize. Refleksije na ovakve i slične situacije i prevencija će svakako biti prioritetni u narednoj školskoj godini – na kraju je istakla Baščelija.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.