22.7.2024. 19:45
0
Porezna uprava FBiH zatekla 80 radnika na crno
Inspektori Porezne uprave (PU) FBiH - kantonalnih poreznih ureda Tuzla, Mostar, Ljubuški, Zenica, Bihać, Livno i Goražde su od 15. do 20. jula izvršili 121 inspekcijski nadzor.

Njim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva kao i djelatnost gradskih kupališta i ugostiteljskih objekata u okviru istih.

Kontrole su izvršene u toku radnog dana, ali i u dane vikenda u popodnevnim i noćnim satima, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanja neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 80 neprijavljenih radnika, devet poreznih obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 68 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i osam objekata koji nisu imali odobrenje za rad izdato od nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje instaliranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 14 objekata.

Izdata su 104 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 284.350,00 KM i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

PU FBiH će i u narednim danima nastaviti kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanja sive ekonomije, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

(NAP)

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.