29.7.2024. 20:46
0
Efendić posjetio fabrike 'Selzer' i 'Veritas': Svi automatski mjenjači imaju ključne komponente proizvedene u Rajlovcu
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić posjetio je danas sa saradnicima fabrike „Selzer Group“ i „Veritas Automotive“ za proizvodnju dijelova za potrebe autoindustrije u industrijskoj zoni Rajlovac.

U proizvodnim pogonima u Rajlovcu, gdje se vrši proizvodnja autodijelova za renomirane brendove njemačke i francuske autoindustrije BMW, Volkswagen, Mercedes, Audi, Škoda, te Reno, Peugeot, Citoen, Fiat, ali i američke Tesle, zaposleno je oko 1.000 mladih ljudi u prosjeku do 35 godina starosne dobi.

U fabrikama u Rajlovcu godišnje se proizvede 1,2 miliona ključnih komponenti za automatske DSG mjenjače za potrebe njemačke i francuske autoindustrije.

Načelnik Efendić je ovom prilikom kazao da je samo postojanje i djelovanje firme “Selzer” d.o.o. na području općine Novi Grad ponos za Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo za Općinu Novi Grad.

“Izgradnja fabrike započela je 2017. godine, a odvijala se kroz tri faze i danas ima oko 28.000 metara kvadratnih proizvodnog prostoraa. Za samo šest godina razvijena je industrija koja može služiti kao uzor i biti na ponos Novog Grada i Bosne i Hercegovine. Interesantno je da se tu proizvode automatski mjenjači za gotovo cijelu evropsku autoindustriju. Svi francuski modeli automobila imaju mjenjače proizvedene u Rajlovcu.

Osim toga, veliki broj auta njemačke autoindustrije također dobijaju mjenjače proizvedene u Rajlovcu. Proizvodnja obuhvata još neka druga mjesta, ali za francuske modele svi mjenjači za nove modele su proizvedeni u Rajlovcu. Godišnje se proizvede oko milion i 200.000 komada mjenjača upravo u ovoj fabrici. To su zaista impresivni podaci. Osim evropske autoindustrije, u općini Novi Grad proizvode se autodijelovi za modele vozila Tesla”, kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

Godišnje se 3,6 miliona komponenti za isto toliko hibridnih automobila Tesla proizvodi u Rajlovcu. Fabrika “Selzer” ove godine ima izvoz oko 60 miliona konvertibilnih maraka, a za narednu godinu već je ugovorena proizvodnja u vrijednosti od oko 100 miliona konvertibilnih maraka. Plan je da to u 2027. godini bude 100 miliona eura..

”Ovo je primjer da i mi u Bosni i Hercegovini možemo biti tako važni na karti svijeta, da toliki broj jedinica, vrlo složenih, sofisticiranih i modernih proizvoda za autoindustriju, bude proizveden ovdje. To je nešto što zaista javnost treba da zna, a mislim da nisu imali dovoljno informacija”, rekao je načelnik Efendić.

Nermina Planinčević, direktorica Asa Šped d.o.o. istakla je da je ova kompanija za 10 godina napravila jedan iskorak u biznis modelu, gdje poslovnim partnerima iz Evrope nude biznis model izgradnje proizvodnih hala prema njihovim potrebama na principu “ključ u ruke”.

“Tako smo biznis model ostvarili sa kompanijom “Veritas”, ali i sa kompanijom
“Selzer” što se pokazalo izuzetno uspješnim. Mi trenutno na području dva logistička centra koja se nalaze u općini Novi Grad imamo 61.000 metara kvadratnih pod krovom i svi pogoni, odnosno sve hale su izdate. Što je bitno kod ovog biznis modela sa kompanijama “Veritas” i “Selzer”, ali i sa još dvije njemačke firme na drugoj lokaciji, jeste da mi za sve te kompanije radimo i usluge međunarodnog transporta i usluge izvoznog i uvoznog carinjenja, tj. radimo im kompletnu logistiku.

Ono što je još interesantno jeste da u ova dva logistička centra zaposlenje ima oko 1.000 radnika. I to je jedan impresivan primjer i ono što bih ja htjela istaći je da smo imali izuzetnu podršku od Općine Novi Grad i načelnika Efendića i nadamo se da će se tako i nastaviti, pošto planiramo i u budućnosti ići u istom smjeru”, zaključila je direktorica Planinčević.

(NAP)

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.