30.7.2024. 19:36
0
Piletina iz BiH na tržištu EU
Proizvodi živinarske industrije Bosne i Hercegovine i naredne godine biće dostupni potrošačima u Evropskoj uniji. To je izvjesno nakon današnjeg sastanka Kordinacionog odbora za živinarstvo BiH.

Do sada se iz zemlje izvozilo pileće meso i prerađevine od pilećeg mesa, kao i jaja B kategorije koja su bila namijenjena industrijskoj preradi. Očekuje se da bi od naredne godine na police u EU mogla i konzumna jaja A kategorije, kao i rasplodna jaja, jednodnevni pilići i utovljeni brojleri.

“Kad su u pitanju kapaciteti. Mi zasigurno više od 20% premašujemo potrebe tržišta kad su konzumna jaja u pitanju. Naše firme od 2019. godine rame uz rame se nose sa konkurencijom iz druguh zemalja. Mi želimo ohrabriti druge da ulažu u ljude i tehnologiju, ova indusrija ima šanse”, rekao je Predrag Miličić, zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog odbora za živinarstvo Bosne i Hercegovine.

Koordinacioni odbor okuplja devet najvećih izvoznih firmi koje se zalažu i za dodatne olakšice, veću podršku u proizvodnji, ali i olakšicama po potrošače.

“Bilo bi dobro da se umanji PDV na hranu kako bi se olakšalo građanima, ali i da se pojača kontrola svih proizvoda u culju zaštite potrošača”, dodao je Miličić.

Iz Vlade Republike Srpske nakon sastanka stižu uvjeravanja o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda domaće industrije.

“Mi imamo redovne kontrole, to je bio prvi uslov za izvoz na tržiste Evropske unije, ali mi to ne radimo zbog izvoza, već zbog naših građana”, rekao je Negoslav Lukić, pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske.

Domaća živinarska industrija u velikoj mjeri zavisi od globalnih kretanja i cijena žitarica na berzama. Prošle godine te okolnosti su proizvođačima išle na ruku, pa je iz zemlje izvezeno proizvoda od pilećeg mesa u vrijednosti od 38,29 miliona KM. To je više za 3,3 miliona KM u odnosu na 2022. godinu.

(Erna H.) 

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.