1.8.2024. 19:19
0
Cijene nafte skočile iznad 80 dolara, raste zabrinutost zbog stanja na Bliskom istoku
Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima blizu razine od 81 dolar budući da su vodeći proizvođači potvrdili da planiraju povećati opskrbu, potisnuvši u drugi plan strah od eskalacije napetosti na Bliskom istoku nakon ubistva čelnika Hamasa.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u septembru nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 80.76 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2.09 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo pod 20 centi nižoj cijeni, od 77.71 dolar. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 3.18 dolara.

Trgovce je sinoć zabrinula eskalacija napetosti na Bliskom istoku nakon ubistva čelnika palestinskog Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

Izrael je ranije poručio da je cilj njegovog rata u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze uništenje palestinske oružane skupine. Zvanični Tel Aviv je u međuvremenu objavio da je ubio čelnika libanonskog Hezbolaha.

Iranski vrhovni vjerski vođa Ali Khamenei naredio je, prema medijskim izvješćima, izravni napad na Izrael zbog ubistava palestinskog čelnika na iranskom tlu. Naredba je navodno izdana na kriznom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro.

(Erna H.) 

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.