5.10.2023. 18:55
1
Reakcija OSCE-a na tvrdnje Enise Kulašin: "Izrađene su Smjernice za udžbenike, kreiranje negativnog diskursa i razmjena nepotpunih informacija podriva sposobnost škola i nastavnika da pruže odgovarajuće obrazovne usluge roditeljima i djeci
FOTO: Screenshot
U udžbeniku “Društvo” za 5. razred na desetoj stranici pod naslovom "Državnost Bosne i Hercegovine" piše da je Bosna i Hercegovina državna zajednica. Ova sporna rečenica je bila nedavno tema rasprava u brojnim medijima ali i u Skupštini KS.

Sporno je i to što se u istoj knjizi navodi da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, te se pored konstitutivnih naroda ne spominju Ostali i građani. Autorica knjige je Enisa Kulašin, uvažena dugogodišnja profesorica geografije, a izdavačka kuća Bosanska knjiga, a odobrena je još 2008. godine.

Autorica udžbenika Enisa Kulašin je za Source portal pojasnila proceduru odobravanja udžbenika za nastavu. Naime, recenzenti prilikom pregleda knjige moraju odobriti svaku stranicu koja će se naći u udžbeniku, a kasnije i na školskim klupama i nastavi. 

Također je u izjavi za portal Source, Enisa Kulašin navela je da "naši prvi ratni udžbenici su pretrpjeli strašnu reviziju kad smo po naredbi OSCE-a i dozvolu tadašnjih politika morali u udžbenicima zatamnjivati flomasterima i pečatima mjesta gdje je pisalo da je nad našom državom izvršena agresija. Danima su nastavnici pečatali (uglavnom nastavnice) i godinama nismo smjeli našoj djeci reci da je bila agresija na našu domovinu. Svi ste ćutali, i roditelji i političari. Moj udžbenik je napisan 2006. (Rješenje od strane Federalnog ministarstva obrazovanja dobio 2008. godine) po strogim uputama OSCE-a i Federalnog ministarstva, a ne SANU-a i Dodika 2023. godine."

Pitali smo Misiju OSCE-a u BiH za reakciju na optužbe autorice pomenutog udžbenika te istu prenosimo u cjelosti: 

"Obrazovanje ima potencijal da osnaži i obnovi međusobno povjerenje, razumijevanje, poštovanje i dostojanstvo u poslijeratnoj BiH. Nažalost, obrazovanje u BiH je i dalje politizovano i ono nastavlja da podstiče podjele i nepovjerenje između zajednica i mladih generacija građana BiH.

Tokom 2006. godine, uz stručnu podršku međunarodne zajednice, uključujući Misiju OSCE-a u BiH, su izrađene Smjernice za pisanje i ocjenu udžbenika geografije koje su potpisali  predstavnici svih obrazovnih vlasti u BiH. Taj transparentan proces je bio zasnovan na preporukama sadržanim u Memorandumu o razumijevanju koji su potpisale obrazovne vlasti u BiH, UNESCO-ovim preporukama u vezi s obrazovanjem za međunarodno razumijevanje, saradnju i mir i obrazovanje u odnosu na ljudska prava i temeljne slobode (Pariz 1974.)  i UNESCO-ovoj Deklaraciji i Cjelovitom okviru djelovanja u obrazovanju za mir, ljudska prava  demokratiju.

Kreiranje negativnog diskursa i razmjena nepotpunih informacija podriva sposobnost škola i nastavnika da pruže odgovarajuće obrazovne usluge roditeljima i djeci. Saradnja obrazovnih vlasti u BiH je od vitalnog značaja za razgovor o ulozi i svrsi obrazovanja u državi, kao i za suočavanje sa izazovima na konstruktivan način.",
stoji u odgovoru Misije OSCE-a. 

Naravno, upiti su proslijeđeni i Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke kao i Ministarstvu obrazovanja KS te do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovore na postavljena pitanja o gore pomenutim Smjernicama. 

Da li je potrebna revizija Smjernica za pisanje i ocjenu udžbenika ili superrecenzija udžbenika , vrijeme će pokazati. 

(Erna H.) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.