21.9.2024. 18:15
0
Probijena desna cijev tunela Golubinja: Najduži cestovni tunel u BiH bliži se završetku
Na dionici Poprikuše - Nemila, u sklopu gradnje tunela Golubinja, danas je probijena desna cijev tunela, što se dogodilo dva mjeseca nakon probijanja lijeve cijevi. Ovim potezom, tunel Golubinja, koji se proteže dužinom od 3,6 kilometara između Zenice i Žepča, sada je kompletno probijen.

Ovaj tunel, trenutno najduži cestovni tunel u BiH, značajno će skratiti put od Sarajeva ka sjeveru zemlje, omogućavajući izbjegavanje vožnje kroz brda i kanjon rijeke Bosne.

Radove na ovom dijelu autoceste na Koridoru 5C izvodi turska kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., dok nadzor nad radovima vrši talijanska firma IRD Engineering S.r.l. Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila, potpisan u novembru 2020. godine, obuhvata projektovanje i izgradnju 5,5 kilometara nove autoceste, od čega oko 83 posto čine različiti objekti.

Vrijednost ugovorenih radova na ovoj dionici iznosi 251.100.305 eura bez PDV-a. Izgradnja se finansira sredstvima iz zajmova sklopljenih s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskom investicijskom bankom (EIB), uz dodatna bespovratna sredstva Evropske unije u iznosu od 41,17 miliona eura, osigurana kroz Agendu za povezivanje i Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF).

Završetak radova na dionici Poprikuše - Nemila planiran je za polovinu sljedeće godine.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.