Korpice od integralnog brašna koje napunite ukusnim nadjevom postanu punjene pitice koje nezaustavljivo nestaju u vašem stomaku. Super recept kad hoćete biti dobri domaćini za drage goste.
Sastojci:
tijesto:
100 g integralnog brašna
20 g glatkog brašna
20 g mljevenog suncokreta
20 ml ulja
20 ml vode
80 g svježeg sira
malo soli
nadjev od povrća:
1 tikvica
150 g šampinjona
20 ml maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
so
biber
mažuran
bosiljak
svježi peršun
preljev:
1 jaje
100 g milerama
malo soli
dodatno:
50 g brokule
50 g pileće salame
100 g mozzarelle
U zdjeli pomiješajte integralno i glatko brašno, te sjemenke suncokreta koje ste prethodno samljeli. Dodajte, zatim, sir, ulje, vodu i so, pa rukama umijesite smjesu. Tijesto nije potrebno previše mijesiti i ne treba biti glatko. Dovoljno je da se svi sastojci povežu. Ostavite ga u frižider na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi, na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa dodajte kockice tikve i listiće šampinjona. Začinite sve sa soli, biberom, mažuranom, bosiljkom, te svježim peršunom. Dinstajte oko 7 minuta, pa skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U posebnoj zdjeli dobro umutite jaje, mileram i malo soli.
Ohlađenu smjesu za tijesto rasporedite u košarice za pečenje, ili u kalupe za muffine. Obložite dno i stranice tijestom, pa ga blago izbodite viljuškom. Stavite u zagrijanu rernu i pecite 10 minuta na 200 stepeni.
Potom ih izvadite, pa prvo stavite malo nadjeva od povrća i gljiva, a zatim prelijte sa smjesom od jajeta i milerama. Ponovite postupak dok ne potrošite sav nadjev i preljev. Zatim, sve vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Na kraju, na vaše pitice rasporedite skuhanu brokulu, trakice pileće salame i preko stavite deblji list mozzarelle. Sve još jednom vratite u rernu i pecite sljedećih 10 minuta. Nakon toga vaše pitice biće spremne za konzumaciju.
Kuh Poh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.