30.8.2024. 10:00
2
Ovo je zabranjeni spot Lepe Brene: Snimila ga je sa zloglasnim "crvenim beretkama". Uklonjen je poslije samo tri dana
Lepa Brena u jeku popularnosti devedesetih godina snimila je veliki broj atraktivnih spotova, ali je jedan bio itekako sporan i nije se svidio vojsci Jugoslavije, pa je zabranjeno njegovo emitiranje.

U pitanju je bio spot pjesme ‘Ljubav je’ iz 1996. godine, koju potpisuje Dejan Milićević. Modni fotograf prokomentirao je događaje oko spornog spota.

"Nikada mi neće biti jasno zašto se Vojska Jugoslavije sramila spota s Lepom Brenom. Tek što se dva dana emitirao na Pinku, stigao je dopis iz zapovjedništva u kojem se strogo zabranjuje daljnje prikazivanje. Šteta… Mogao je to biti spot za sva vremena. Brena maršira sa specijalnom jedinicom, pjeva u kasarni, vojnici oko nje vježbaju… Čak ni ja nemam taj spot u arhivi", ispričao je jednom prilikom Dejan Milićević koji je kasnije objasnio zašto je došlo do problema.

‘Spot je zabranjen poslije tri dana jer su u njemu sudjelovale samo ‘crvene beretke’, a ne svi rodovi vojske. Zbog morala vojnika i izdvajanja samo jednog roda obustavljeno je emitiranje’, istaknuo je Dejan Milićević za Hello.rs

Vođa zloglasnih "Crvenih beretki", zapravo Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije bio je Milorad Ulemek Legija. Članovi ove jedinice su osuđeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i druge brutalne zločine. 

Od svojih početaka 1991. godine, pa sve do novembra 2001. godine, kada su njeni pripadnici otkazali poslušnost, Jedinica za specijalne operacije bila je usko vezana za Državnu bezbjednost Srbije. Pod njenim okriljem je nastala i sve te godine funkcionirala pod različitim imenima.

"Crvene beretke" nisu samo ratovale u Bosanskoj krajini, kao ispomoć izdajničkoj vlasti Fikreta Abdića u aprilu 1995. godine, kako često prenose bh. mediji. U agresiji na BiH učestvovali su već od aprila 1992., pa sve do kraja sukoba 1995. godine.  Istaknuti pripadnik DB-a Dragan Filipović – Major Fića bio je neko vrijeme i savjetnik Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca i prvog predsednika Republike Srpske.

Spot Lepe Brene u međuvremenu se ipak pojavio na Youtubeu, a u njemu je Brena ispod vojničke raskopčane košulje nosila samo grudnjak.


 

 
2
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.