17.6.2024. 9:15
0
Vučić dao zeleno svjetlo da se u Srbiji razvije najveći rudnik litija u Evropi
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sprema se dati britansko-australskoj kompaniji Rio Tinto zeleno svjetlo za razvoj najvećeg rudnika litija u Evropi dvije godine nakon što je Beograd odustao od projekta, objavio je Financial Times.

Vučić je za FT rekao da se čini da su nova jamstva globalnog rudarskog diva i Evropske unije odgovorila na zabrinutost Srbije oko toga hoće li biti ispunjeni potrebni ekološki standardi na nalazištu Jadar na zapadu zemlje.

"Vjerujemo da Projekt Jadar ima potencijal da bude imovina svjetske klase koja bi mogla djelovati kao katalizator za razvoj lanca električnih vozila u Srbiji", rekli su iz kompanije Rio Tinto za Reuters.

Litij, koji se u EU i Sjedinjenim Državama smatra kritičnim materijalom, koristi se u baterijama za električna vozila i mobilne uređaje.

"Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028.", rekao je Vučić za FT, dodajući da se predviđa da će rudnik proizvoditi 58.000 tona litija godišnje. "To bi bilo dovoljno za 17 posto proizvodnje električnih vozila u Evropi, otprilike 1.1 milion automobila", rekao je predsjednik Srbije.

Beograd je 2022. poništio licence za projekt Jadar u Riju vrijedan 2.4 milijarde dolara nakon masovnih ekoloških prosvjeda. Ako se dovrši, projekt bi mogao zadovoljiti 90 posto trenutnih potreba Evrope za litijem i pomoći da kompanija postane vodeći proizvođač litija.

Tokom 2021. i 2022. srbijanski ekolozi prikupili su 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahtijevalo da parlament usvoji zakon o zaustavljanju istraživanja litija u zemlji.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.