21.7.2024. 12:36
2
EU prodaje bh. suverenitet za srbijanski litijum?!
Memorandum koji omogućuje policajcima iz Srbije da patroliraju gradovima Republike Srpske, stvarajući privid realizacije “srpskog sveta”, i Memorandum između Evropske komisije i Srbije o sirovinama su povezani događaji pažljivo ispregovarani između Srbije i EU, upozorava Nasuf Hadžiahmetović, potpredsjednik NAPRIJED!

"Bosna i Hercegovina mora početi gledati na EU u kontekstu njenih ekonomskih interesa i spremnosti da zbog istih čini ustupke Srbiji u odnosu prema BiH. Nakon samita o energetskim sirovinama u Beogradu i Memoranduma Srbije i Evropske komisije o sirovinama, postaje očito da je Vučić dogovorio elemente iz Deklaracije Svesrpskog sabora sa EU koja je pristala na ustupke u BiH u zamjenu za litijum.

EU je jednostavno žrtvovala elemente suvereniteta BiH dajući Srbiji i RS privid početka ujedinjenja. Predsjedništvo BiH zbog ovog mora protestirati prema EU i jasno naglasiti da su ekonomski interesi postali vodilja u odnosu prema BiH i ciljevima Srbije u BiH. Vučić i Srbija izlaze kao pobjednici u ovoj fazi, a nova prijetnja je da će litijum iz RS biti adut RS-a u dodatnom omalovažavanju suvereniteta BiH.

Imamo pred sobom dva memoranduma koja puno govore o tome kako će litijum iz Srbije uticati na budućnost BiH.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopćilo je da će od ponedjeljka, 22. jula u Banjoj Luci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformirani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz bh. entiteta Republika Srpska. Na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone između MUP-ova Srbije i RS-a, u istom periodu bit će angažirani policijski službenici MUP-a RS u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru koje će turisti moći da kontaktiraju.

Evropska komisija objavila je danas da su EU i Srbija potpisale Memorandum o razumijevanju kojim se pokreće Strateško partnerstvo o održivim sirovinama, lancima vrijednosti baterija i električnim vozilima i objasnila da se memorandumom uspostavlja bliska saradnja EU i Srbije u pet oblasti, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.”

Obostranim instaliranjem policijskih službenika Srbije i entiteta RS narušava se integritet i suverenitet BiH, a entitet RS postaje sastavni dio Srbije. Vrijeme je za poduzimanje konkretnih mjera kako bi se odbili napadi na Bosnu i Hercegovinu", navodi Hadžiahmetović.

(NAP)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.