6.9.2024. 13:12
0
Sud zabranio štrajk prosvjetara u HNK: Nastava ipak kreće u ponedjeljak
Općinski sud u Mostaru je odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih radnika s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nije zakonit, što znači da školska godina kreće u ponedjeljak, 9. septembra.

Iako se sindikati i Vlada nisu uspjeli dogovoriti, iz Vlade su poručili kako su "njihova vrata uvijek otvorena za razgovore, a sve radi dobrobiti učenika."

Predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač je na press konferenciji u petak poručila kako "na radost sve naše djece, školska godina kreće u ponedjeljak, 9. septembra, kako je i planirano" te se osvrnula na čitav proces pregovora sa kantonalnim sindikatom prosvjetnih radnika.

- Od početka smo upozoravali kako je na snazi Kolektivni ugovor koji je važeći i da štrajk nije zakonit. Unatoč takvom našem stajalištu, par puta smo otvorili razgovore i održali sastanke kako bi smo zajednički našli put poboljšanja materijalnog statusa, ali i svih drugih uvjeta. Od samog početka smo imali zahtjev za usklađivanje toplog obroka, donijeli smo takvu odluku. Imali smo zahtjev za potpisivanje ugovora na neodređeno i 200 ugovora je odobreno, donijet je i pravilnik o mentoriranju i napredovanju, samo ga nismo usuglasili. Nakon 20 godina izrađen je i nacrt zakona o osnovnom školstvu i obrazovanju i niz drugih aktivnosti iz njihovog  zahtjeva, navela je predsjednica Vlade HNK-a.

(Erna H.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.