2.8.2024. 16:19
0
Incident Osmani s osobljem aerodroma u Makedoniji: Odbila predati mobitel, gurnuli je?
FOTO: AGENCIJE
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani našla se u problemu s aerodromskim osobljem u Skoplju jučer, što je kasnije eskaliralo u diplomatski incident.

Sve je krenulo kada je Osmani, koja je putovala iz glavnog grada Makedonije u Sloveniju, odbila predati svoj mobilni telefon aerodromskom osiguranju koje ga je htjelo skenirati, izjavila je za kosovske medije Egnesa Vitia, savjetnica predsjednice.

Vitia je rekla da je ovo suprotno svim međunarodnim praksama te da je aerodromski službenik pokušao gurnuti predsjednicu Kosova nakon što nije htjela predati mobitel.

"Predsjednica nije predala telefon jer bi to bila ozbiljna povreda protokola", rekla je Vitia.

"Uprkos objašnjenju pravila koje je predsjedničin tim dao službeniku aerodroma, on je pokušao fizički gurnuti predsjednicu, u tom trenutku je intervenisala Osmanijina pratnja", dodala je Vitia.

Osmanijin glasnogovornik Bekim Kupina osudio je "arogantno i nasilno ponašanje" aerodromskog osoblja, dodajući da je sukob "neviđen i da se nikada nije dogodio ni na jednom putovanju predsjednice bilo gdje u svijetu."

"Jasno je da je u pitanju postojala želja da se provocira delegacija Republike Kosovo i izazove incident", rekao je Kupina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije potvrdilo je da se incident dogodio, ali je dalo drugačiji prikaz događaja, rekavši da je član Osmanijine pratnje fizički povukao aerodromskog službenika u stranu kako predsjednici omogućio da prođe kroz graničnu kontrolu bez skeniranja telefona, prema izjavi za makedonske medije.

U izjavi je ministarstvo dodalo da je pola sata kasnije na aerodrom stiglo troje službenika osiguranja koji rade za predsjednika makedonskog parlamenta Afrima Gashija "i počeli prijetiti zaposlenicima Međunarodneog aerodroma Skoplje s pitanjima "ko je izazvao problem predsjednici" nakon čega je jedan od službenika "gurnuo policajca koji radi na graničnom prijelazu."

U izjavi za lokalne medije, Gashijev ured je negirao tu verziju, rekavši da je njegovo osiguranje "bilo prisutno samo da smiri situaciju" i riješi spor između Osmanijina tima i aerodromskog osiguranja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije reklo je da je pokrenulo istragu o incidentu, što je prvi zamjenik premijera Izet Mexhiti nazvao "nesporazumom."

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.