14.8.2024. 11:03
1
Vučićeva drama s litijumom i potpuni raskol u vlasti Srbije: "Ostao je usamljen. Ministrima je poručio da su kukavice"
Najtiražniji list u Srbiji Blic na svojoj današnjoj naslovnoj strani donosi priču o totalnom raskolu u vrhu vlasti u Srbiji, a razlog je projekt 'Jadar'.

Projekt je to na kojem insistira Aleksandar Vučić, podrazumjeva iskopavanje litija zbog čega se u Beogradu održavaju masovni protesti građana koji strahuju od ekološke katastrofe.

No, sudeći prema pisanju Blica, protiv projekta su i skoro svi ministri u Vladi Srbije, a Vučić je faktički ostao usamljen na braniku ovog kontroverznog projekta.

"Vlada Srbije spremna je da ukine projekat Jadar, ali ne želi u otvoreni sukob s predsjednikom Vučićem. Kako kažu izvori 'Blica' iz vrha vlasti, Vučić čeka taj sukob kako bi mogao da najavi odlazak iz politike po okončanju predsjedničkog mandata krajem 2026. godine", piše ovaj medij.

Blic dalje piše kako je na dan kadu su održani protesti u Čačku, Vranju, Leskovcu i Nišu, u razgovoru sa više članova Vlade i Srpske napredne stranke, Vučić je rekao "da se svi osim premijera Miloša Vučevića i još dvojice ministara ponašaju kao kukavice koje razmišljaju samo o vlasti i ličnom rejtingu, a ne o onome što je 'dobro za Srbiju'.

"Prebrojte se da vidite koliko vas je na moru! Je l' mislite da iz plićaka rješavate probleme", navodno je pitao Vučić.

Dvojica predstavnika Vlade su rekli da su imali lagodne i čiste pozicije koje su sada nepotrebno ugrozili projektom 'Jadar' koji nema simpatije ni kod koga u Srbiji.

"A kada sam smanjivao plate i penzije, da li je iko te mjere podržao, a te reforme su nam omogućile da budemo zemlja najbržeg rasta i najbrže rastuće privrede. Žao mi je što ne gledate u budućnost, a sem gluposti i besmislica nisam čuo nijedan razuman argument protiv jadarita. Ali, vi ukinite projekat, to je vaše pravo, ja vam neću smetati, neću vam smetati ni na izborima 2027. godine. Samo nemojte da tražite od mene da budem dio čopora koji ponavlja gluposti na dnevnom nivou", poručio im je Vučić.

Vučić je još rekao da je svakako mnogo više onih koji su protiv ovog projekta, iako ništa ne znaju o njemu, nego onih koji su za.

"A ja sam za! Ne zbog đubradi iz Rio Tinta i bijednika iz EU koji igraju dvostruke igre, a potpuno mi je jasno da i Rusi nisu sretni jer znaju da bi nas ovo ekonomski dodatno osamostalilo i možda približilo EU", rekao je Vučić.

Blic dalje navodi kako je po okončanju sastanka, Miloš Vučević pozvao najbliže saradnike u Vladi na sastanak i rekao im da zna da Aleksandar Vučić nikad neće uraditi ništa protiv SNS, da je suštinski u pravu, ali da se ljudi jednostavno protive.

Vučević će, navodno, u narednim danima pokušati ponovo da razgovara sa Aleksandrom Vučićem, kako bi pokušao s njim da pronađe zajednički stav, jer bez Vučića i njegovog direktnog učešća na sljedećim izborima, SNS ne bi imala nikakve šanse.

Prema informacijama blica Vučić danas kreće u kampanju razgovora sa narodom, ali se navodno neće osebno ni boriti, već će da 'ismijava besmislene argumente'.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.