5.9.2024. 15:04
0
Vučić o Putinovom pozivu na samit BRICS-a: Tad imamo važne goste iz inostranstva
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prije desetak dana dobio poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina da se pridruži samitu BRICS-a, koji se održava u periodu od 22. do 24. oktobra u Kazanju, ali je naveo da će tada imati važne goste iz inozemstva.

“Dobio sam vrlo ljubazan poziv da se pridružim BRICS-ovom samitu 23. i 24. oktobra. Mi za tada imamo važne goste iz inostranstva, ali da ne bih govorio sada, polako imamo mnogo važnih i posjeta i dolazaka i odlazaka, o tome ćemo tamo oko 10. oktobra da pričamo. Bolje da vam ne govorim šta sve imamo. Kako to klinci kažu – gužva u šesnaestercu. Hvala ljudima iz BRICS-a na pozivu i predsjedniku Putinu. Imamo i New York, i već sada znam da ću imati razgovore sa najmanje šest predsjednika i sa najmanje sedam ili osam premijera na marginama sjednice generalne skupštine UN-a”, rekao je Vučić novinarima, prenosi Tanjug.

Naveo je i da Beograd obilježava 80 godina od oslobođenja 20. oktobra, dodajući da će tada biti priređeni brojni programi i planovi.

“Ne zaboravite da je 80-godišnjica oslobođenja Beograda 20. oktobra i Crvena armija je ta koja je najvećim dijelom uz pomoć naših trupa oslobodila Beograd i donijela slobodu našoj zemlji zajedno i sa Rusijom i svima drugima koji su učestvovali u oslobađanju”, rekao je Vučić.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u srijedu se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Vulin je poručio da je Srbija ne samo strateški partner Rusije, nego i njen saveznik, kao i da Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nikad neće postati članica NATO-a niti će uvesti sankcije Moskvi, prenosi Tanjug.

Susret dvojice zvaničnika uslijedio je nakon što je Srbija od Francuske kupila 12 borbenih aviona Rafal, što se ocjenjuje kao udaljavanje od Moskve.

Putin je zamolio Vulina da prenese pozdrave predsjedniku Srbije, rekavši da ga očekuje na forumu BRICS-a u Kazanju.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.